ЖивотЗдравеНовини

Два случая на Омикрон „Кентавър“ у нас

Подвариантът на коронавируса вече е в Южна България

Подвариантът на Омирон „Кентавър“ /ВА.2.75/ вече е в България. Това става ясно от справка на DarikNews.bg в Националния център по заразни и паразитни болести /НЦЗПБ/. 

82 клинични проби със SARS-CoV-2 са анализирани чрез целегеномно секвениране. Пробите са взети от пациенти с COVID-19 в периода 02.08-02.09.2022 г. и са изпратени от 17 различни лечебни заведения от 16 области на страната.

За първи път в България е установен подвариант на Омикрон ВА.2.75 (подвариант на линията BA.2), който изглежда, че се разпространява по-бързо от подвариант BA.5, съобщават от Центъра. Световната здравна организация (СЗО) класифицира BA.2.75 като „вариант на тревожност под наблюдение“ – variant of concern lineages under monitoring (VOC-LUM), пишат още от НЦЗПБ.

При всички 82 клинични проби е установен вирусен вариант Омикрон. Съотношението на подвариантите на Омикрон е както следва: BA.2.75 (2.4%), BA.4.x (3.7%), BA.5.x (72.0%) и BE.x/BF.x, които са подвариант на BA.5 (22.0%).

Таблица с разпространение на вариантите на SARS-CoV-2 в различни области на страната: 

НЦЗПБ

Справката за състоянието на пациентите е към 12.09.2022 г. Провежда се допълнително епидемиологично проучване, уточняват от НЦЗПБ. 

Какво знаем за ВА.2.75 – „Кентавър“? 

Подвариантът ВА.2.75 е установен за първи път на 31 декември 2021 година в Индия. Той получава името си „Кентавър“ от потребители в социалните мрежи.  

Установено е, че симптомите на този сравнително нов вариант са доста сходни с тези на предишни известни мутации на Омикрон, пишат световни здравни медии. 

Сред най-честите симптоми са болки в тялото, умора и субфебрилна температура. Симптомите обикновено продължават пет дни

Според експертите по-възрастните хора и тези със съпътстващизаболявания са изложени на по-висок риск от развитие на тежкисимптоми.

От Министерство на здравеопазването напомнят, че ваксинацията срещу COVID-19 остава най-сигурният начин да се предпазим от тежко боледуване, хоспитализация и дългосрочни последици за здравето.

Подробна информация за възможните ваксинационни схеми при ваксините срещу COVID-19 можете да намерите тук

Списъци на лечебните заведения за извънболнична и болнична помощ и РЗИ, където се поставят ваксини срещу COVID-19, в. т. ч. и педиатрични, можете да видите тук.

Срещу COVID-19 можете да се ваксинирате и при Вашия общопрактикуващ лекар.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина