ЖивотЗабавление

Читателката на годината: Пазете книгата и библиотеката!

85- годишната Милена Калудова: Светът е оцелял, защото е четял

НБ „Иван Вазов” връчи грамоти за верни читатели на 5-годишната Ая и 8-годишния Георги

Светът е оцелял, защото е четял, а не защото се е смял. Пазете книгата и библиотеката, обърна се към екипа на Народна библиотека „Иван Вазов” 85-годишната бивша училищна и университетска преподавателка Милена Калудова тази вечер. Културната институция раздаде призове на най-верните си читатели в първия ден фестивала „Пловдив чете”.  Възрастната дама получи наградата „Читател на годината” от директора на библиотеката Димитър Минев. Бившата учителка в Яворов, Руската и преподавател по руски език и литература в ПУ в продължение на почти половин век е читател на НБ „Иван Вазов” от 1947г.

Тук водих учениците и студентите си. След като се изнесох от Пловдивския университет, пренесох 10-та аудитория в библиотеката, за да продължа лекциите си. Щастлив човек съм, защото попаднах като дете библиотеката. Това е храмът, който помага да разширим духовната география, да се докоснем до най-големите умове. Тук никога не съм изпитвам чувство на тревога. Благодаря ви за интелигентното отношение, поклони се към екипа на „Иван Вазов” Милена Калудова.

Читателите ни са от 5 до 105 години и днешните награди доказват това, каза Димитър Минев, преди да връчи грамота за верен читател на 5-годишната Ая. Третият носител на приза „Читател на годината” стана 8-годишният Георги Здравков.

Още за церемонията и снимки от събитието в КАПАНА.БГ

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина