ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
Героите на деня

Интелектуалците: Силиконовите подробности изместват изконното

Политиците не са свободни хора, каза академик Георги Марков на среща с граждани в библиотеката

Image title
За будителската мисия, за неглижирането на историята, за казуса Балканска война и скандалната изцепка на Доган. За това говориха някои от най-изявените родни интелектуалци днес на среща с медии и граждани в библиотеката. Академик Георги Марков, академик Константин Косев, Нешка Робева, Иван Гранитски, д-р Тодор Радев и проф. Венцислав Кисьов и Кирчо Атанасов са под тепетата по повод третото издание на проекта „Народните будители и Аз“. Преди появата си в Иван Вазов те се срещнаха с областния управител Здравко Image title
Димитров, с който обсъдиха проблемите пред днешното българско образование и начините за възпитание на младите в патриотизъм и любов към Отечеството. Губернаторът обсъди с Нешка Робева и проблемите около художествената ни гимнастика и кризата със спортните клубове, както и спортното обучение в България въобще. Според Нешка Робева липсата на държавна политика за спорта съсипва още в най-ранна възраст здравето на Image title
младите спортисти. Според Робева трябват законови промени, за да може България да се гордее с талантливи и достойни спортисти.
След срещата с граждани в библиотеката групата интелектуалци посетиха 12 пловдивски училища, където говориха с учениците за българщината и ценностите в живота. Дискусията в библиотеката обаче бе повече от интересна. Основните акценти в разговора бяха последното изказване на лидера на ДПС, който каза преди няколко дни, че „Балканската война е и война за етническо пречистване“, бягството от историята и поругаването на великите ни българи от страна на подрастващите. 

Image title
Наясно сме с историята. С печеленето на всички войни, забиването на знамената. Политиците да си гледат политиката. Да оставят историята на историците. Доган не казва случайни неща. Избори идват, трябва да се стегнат редиците, бе коментарът на академик Георги Марков по темата с думите на ДПС лидера. Турция нямат и 100 години, а се говори за наследство и пространство. Доган нищо ново не казва, а преповтаря писани неща. Политиците не казват всичко, което мислят, а ние историците можем да го направим. Политиците не са свободни хора, допълни Георги Марков.

Сега е третото издание на „Народните будители и аз“. Посещаваме децата от 5 до 11 клас. Продължаваме предаването на духовност, защото я няма. Поддържа се физическото здраве, но не се поддържа духовното. Нашите герои в прахта на времето ли да са? Да стоят в рамки на стените и учениците да не се зачудят дори кой е този на снимката? Децата не са лоши, просто ние трябва да им обърнем внимание, коментира гаврата с Левски, Цар Симеон Велики и Княз Борис I  бившият образователен зам.-министър Кирчо Атанасов.

Винаги преди тренировка карам момичетата да рецитират нещо от Епопея на забравените. За да не забравят, не скри Нешка Робева. Силиконовите подробности изместват изконното, заключи Иван Гранитски.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина