ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
БългарияЕвала

Японци показват източни техники за пречистване

Шефът на „Рефан“ Ангел Попов дава рамо за градежа на залата на клуб „Пловдив айкидо“

Image title
Като влезе в залата, човек на мига се преобразява. Започва да говори тихо, чинно слага кимоното, покланя се и се подготвя в следващите час-два да се вглъби в себе си. През прозорците струи светлина, ароматът на санталово дърво допълва атмосферата. С влизането на японските инструктори се дава начало на тренировката по мисоги и зазен. Гостите от Страната на изгряващото слънце, начело със сенсей Хирута Котаро, са представители на класическата школа по двете пречистващи техники. Камбана дава тон на половинчасовата групова практика.
Image title
Мисоги пречиства белите и черните дробове, а правилното дишане е ключът да разбереш света, казват Пламен Бояджиев и Димитър Антонов. Двамата ентусиасти са в основата на клуб „Пловдив айкидо“. След като обиколили цяла Европа, за да изучават традиционната японска култура и бойни изкуства, те решили да черпят директно от извора и така се озовали в университет, който се ръководи от племенника на откривателя на мисоги Мурихей Уешима. За две години упорити занимания по 5 часа на ден, придобили черни колани. Като се върнали в Пловдив, решили да отворят школа и в момента вече имат повече от 100 ученици от 7 до 50 години. В лицето на шефа на козметична компания „Рефан“ Ангел Попов намират съмишленик, който им дава рамо да направят уникална зала – 400 квадрата, оборудвана по всички правила, заедно със съблекални и бани.
Image title
„Идеята е човек да се отпусне и да забрави за неволите, а обърне поглед навътре към себе си. Щом имаш енергия да ходиш, значи имаш енергия и да тренираш. Дайдо кан доджо няма състезателен характер, а така атакуваш агресора, че той сам да се откаже. Постига се добър тонус, ясна мисъл, тялото става гъвкаво и всякакви проблеми със съня изчезват“, обяснява Пламен Бояджиев. При мисоги, което всъщност е пречистваща техника, се диша с корема и така е възможно диафрагмата да се разтегне до 6 сантиметра и, вместо 60, да дишаме 20 пъти в минута. По този начин се щадят органите и се забавя стареенето. Зазен е със 700-годишна история, която тръгва от дзенбудистките храмове и води до стабилизиране на физиката. Зазен всъщност е седяща медитация, при която се пеят и сутри.
„Философията е любов и братство между хората, които трябва да живеят в разбирателство и хармония“, казва Димитър Антонов и добавя, че три години са нужни само да се положат основите на техниките.
Image title
Клубът е поканил за открит семинар и друг учител по традиционно японско изкуство – Джуба Нур. Той е сенсей по айкидо и оръжия – 6 дан и пристига в Пловдив през септември, за да преподава бой с дървен меч и дървена тояга. Тренировките ще са безплатни и отворени за всички желаещи.
„Амбицията ни е да дадем възможност на хората да осъзнаят собствения си потенциал. Практиките помагат тяло, дух и ум да станат едно, казват Пламен и Димитър и канят всички в залата си на „Коматевско шосе“.Image title
Image title
Image title

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина