ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
Героите на деня

Кой е дал 4-те милиона?

В кулоарите на НС спрягат името на Георги Самуилов в скандала с подкупа

Георги Самуилов получава бизнес приз от Менда Стоянова
Георги Самуилов получава бизнес приз от Менда Стоянова
Днешният скандал в държавата с четирите милиона подкуп за висш чиновник има своето продължение. Тази сутрин бившият заместник на Ваньо Танов в Митниците Антоний Странджев изскочи в ефир със сензационна новина, че акцизен бизнесмен е бутнал здрав рушвет, за да отстрани Ваньо Танов от пътя си. Странджев не използва имена, а това предизвика куп слухове в кулоарите на парламента. В коридорите на НС цял ден се обсъждаше трескаво коя е фирмата дала 4 млн. подкуп на висш служител от властта. Според депутати, членове на антикорупционната парламентарна комисия, става дума за петролната фирма “Инса ойл”, пише Блиц. Не е тайна, че Ваньо Танов отдавна размахва томахавката пред амбициозния бизнесмен от Раковски Георги Самуилов още с встъпването си в длъжност. Името на петролния бос изплува и прословутите СРС-та.. “Тони Странджев ми докладва, че Румен Петков му се обадил и му казал: “Т‚ва, което правите срещу Жоро Самуилов, срещу другите…” – е реплика на шефа на митниците към финансовия министър, която изтече в публичното пространство.
Ваньо Танов споменава още веднъж името на петролния бизнесмен в разговорите си с Владислав Горанов: “И казах хиляда пъти – нямам никакви притеснения, защото знам, че през моя живот не съм вземал от никого нищо – една стотинка. И ако дори и враговете ми, и Жоро Самуилов, и когото и да попитат..”
Ваньо Танов оглавява Агенция “Митници” през юли 2009 година, когато на власт идват ГЕРБ.
Месеци по-късно подчинените му митничари нахлуват в бази на “Инса Ойл”. Данъчният склад на “Инса” в Русе е затворен. По информация от Агенция “Митници” само за месец са открити над 50 милиона невнесен акциз.
Петролната фирма е проверявана по афера с т.нар. “тежко гориво”. Акцизът за него е 30 лева на тон, докато за дизела е 600 плюс 200 лева ДДС.
Съмненията са, че дружеството на Георги Самуилов продава високоакцизното гориво, което по документи се води “тежко гориво” и така спестява по 770 лева на тон. Митническите проверки в “Инса” продължават месеци наред.
Този конфликт продължава  и с докладната записка, която заместникът на Танов Антоний Странджев представя пред премиера в началото на 2010. В документа Странджев твърди, че на ръководството на Агенция “Митници” са вменени извършвани действия, несъвместими с българското законодателство.
Депутати от антикорупционната парламентарна комисия твърдят, че шефът на “Митниците” Ваньо Танов е разпитван по случая с “Инса ойл”. От Синята коалиция поискали да получат протоколите от заседанието , но получили отказ.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина