ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
БългарияВластГласовеМненияНовиниПод лупа

На какво се дължи безводието в България?

Екоминистърът призна, че проблемът с водата е национален и трябва да се превърне в приоритет

Оттокът на реките намалял със 70 на 100 за една година, а загубите по ВиК-мрежата са катастрофални

Основният проблем, свързан с безводието у нас, са климатичните изменения, смята екоминистърът. По данни на НИМХ последните 4 години са много сухи, а последният юни е най-топлият юни за целия срок на измерване, даде пример министърът на околната среда и водите Петър Димитров, който коментира проблема с водите и безводието в неделя пред Българското национално радио.

Според него той е комплексен: „Той е свързан преди всичко с климатичните изменения и ниската ефективност“.

„Оттокът за тази година сравнен със средния отток от всички реки през миналата година е намалял със 72% за цялата страна. Най-тревожно е това намаление, изразено в Дунавския водосборен район, където намалението на води е 82%, измерено на устието на реките. Това води до заключението, че липсва пролетно пълноводие, от което нашите водохранилища се захранват и в последствие през сухата част на годината пускат водни количества за съответните нужди“.

В последните 4 години оттокът в реките е силно занижен, направи заключение министърът. По думите му продължителното засушаване е заради високите температури, липсата на валежи и снежна покривка, меките зими, липсата пролетно пълноводие. Според него това е основният комплекс от фактори, които водят до намаляване на водите. Действията на МОСВ са насочени към балансирано разпределение на наличния ресурс и насърчаване на ефективността във водохранилищата, които министерството управлява, коментира инж. Димитров и посочи:

„Населено място на режим, водоснабдявано от язовири, чиито ресурс се управлява от МОСВ, няма. Нивото на тези водохранилища пада, което е тревожно“. 

Катстрофални загуби на вода

Загубите са катастрофални, констатира министърът на околната среда и водите. ОП „Околна среда“ финансира ВиК дружествата, за да може да се направят водни цикли, които да намалят загубите, напомни той и подчерта, че има добри и лоши примери в тази посока.

Очевидно е, че трябва да се вземат мерки, но те не могат да бъдат насочени само към водоснабдителните дружества, а това трябва да е национална политика, изказа мнението си инж. Димитров,цитиран от Медияпул.

Според него ситуацията с напояването е още по-тревожна. За първа година „Напоителни системи“ успя да отдели някакви средства за възстановяване и поддръжка на основна напоителна инфраструктура, изтъкна той и добави също, че започва рехабилитация на помпени станции и язовири. По думите му това са дългосрочни и средносрочни цели, които изискват колосални средства и не могат да бъдат решени с лека ръка. Краткосрочно местната власт и ВиК структурите могат да предприемат спешни мерки към участъците, където се наблюдават най-големи водозагуби, смята той. Според него в краткосрочен план трябва да се възстановят помпените станции, които в миналото са позволявали да се ползва ресурса на река Дунав.

Трябва да бъдем подготвени, каза министърът:„МОСВ акцентира върху науката, за да се справим с този въпрос. На база на това, което виждаме, може да направим само много обща представа за това какво ни чака“.

Снимка на корицата: язовир Кричим/ архив Под тепето

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина