ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
СъдТемида

Засекретиха делото на задържаните с прекурсори при акцията на ДАНС

Един от арестуваните забрани да бъде сниман, а останалите криеха лицата си

Грози ги затвор до 12 години и глоба от 200 000 лева

Четирима от арестуваните при спецакция на ДАНС и МВР по време на преливане от туби в цистерна на 660 литра оцетен анхидрит застанаха пред Окръжен съд – Пловдив. Разглежда се искане на Окръжна прокуратура за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Алексей Михайлов, Дженгиз Мехмед, Яман Рамазан и Мехмед Серче.

След снемане на самоличността на обвиняемите съдът засекрети делото заради използване на специални разузнавателни средства.Обвиняемите бяха докарани в съдебната зала с белезници и засилена съдебна охрана, но адвокатите им поискаха време, за да се запознаят с материалите по делото.

Към заседанието е присъединена и преводачката Нора Ангелова, тъй като двама от обвиняемите се представят за турски граждани и твърдят, че не разбират български език.   

На Алексей Михайлов, Дженгиз Мехмед и Яман Рамадан са повдигнати обвинения за обвинения за престъпления по чл. 354а, ал.1, вр. чл. 20 ал.2 от НК. Обвиненията касаят държане на прекурсори за производство на наркотични вещества, предназначени за продажба. Законът предвижда от 3 до 12 години лишаване от свобода за такова престъпление, коментира зам.-окръжният прокурор Галина Андреева, която представлява обвинението.

На четвъртия задържан – Мехмед Серче са подвигнати и за престъпление по чл. 308, ал.2, вр. ал.1 от НК за използване на неистински документи. Наказанието за това е лишаване от свобода до осем години. Серче е защитаван от адвокат Орлин Търновалийски, който поиска спрямо подзащитния му да не бъде даван ход на делото. По думите му, обвиненията срещу клиента му касаят чл. 308, а не чл.316, както било изписано в делото Той изтъкна, че от материалите, приложени до момента, не може да се изведе връзка, че личната карта и шофьорската книжка на Мехмед имат връзка с другото обвинение.    

Припомняме, че Мехмед Серче е бил заловен при акцията на ДАНС с фалшиви френски документи за самоличност. Адвокат Търновалийски посочи още, че обвиненията спрямо клиента му не са от компетентността на Окръжен съд и би трябвало да се гледа в Районен.

Мехемед Серче има присъда в Турция. Твърди се, че в материалите по делото е приложена справка от ДАНС, че е издирван от властите в съседната страната за разпространение на наркотици.

Прокурор Андреева възрази срещу така направеното искане с аргумента, че Прокуратурата няма за задача да разделя обвиненията на този етап. Освен това разглеждането от по-горна инстанция не нарушава правата на Мехемед Серче.

Съдията обаче не уважи искането на адв. Търновалийски и даде ход на делото за гледането на мерките.

Докато съдията снемаше самоличността на задържаните, преводачът превеждаше от български на турски за Срече и Яман Рамазан. Оказа се, че 46-годишният Серче е роден в Турция, но има адресна регистрация в Пловдив и разбира български език, дори говори малко. Яман е на 36, роден е в Германия и живее в Турция, работи като шофьор на ТИР  

Дженгиз Мехемед изригна срещу репортерите още в кулоарите на съда. „Какво снимате, бе“ – разкрещя се той. По-късно в залата се обърна към съдията със заявление, че не желае да бъде сниман. Мехмед, който има двама адвокати, се аргументира с факта, че се занимава с бизнес и има фирма. Пред съдията той заяви, че се самоопределя като български гражданин от турски произход, има двойно гражданство, роден е в търговищенско село, а сегашната му адресна регистрация в с. Мезек, община Свиленград. Има средно образование и е бил осъждан.  

37-годишният Алексей Михайлов е роден в Пловдив и има основно образование.

Припомняме, че от конфискуваното при задържането им вещество може да се произведе около 200 кг хероин. Експертизата за качествените показатели на прекурсора вече е готова, тепърва предстои да бъде изчислена неговата стойност по „държавния ценоразпис“ от 1998 година.

Според НК, когато предмет на престъплението са прекурсори или съоръжения или материали за производство на наркотични вещества или техни аналози, наказанието е лишаване от свобода от три до дванадесет години и глоба от двадесет хиляди до сто хиляди лева.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина