ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
КултураНовини

Започва новият сезон на Литературен салон Spirt & Spirit

Първата среща е с писателя Емануил А. Видински и неговия нов роман „Дом за начинаещи“

Срещата с българския писател Емануил А. Видински и неговия нов роман „Дом за начинаещи“ (изд. „Жанет 45“ ) открива есенно-зимния сезон на Литературния салон Spirt & Spirit тази вечер в клуб „Петното на Роршах“ на ул. „Йоаким Груев“ 36. Началото е от 19:00 ч., а вратите отвaрят час по-рано с вход. Модератор на разговор ще бъде поетесата Ина Иванова.

За автора:

Емануил А. Видински (1978) дебютира през 2005 година със сборника разкази „Картографии на бягството“ („Стигмати“), следват романът „Места за дишане“ („Алтера“, 2008), стихосбирката „Par Avion“ („Жанет 45“, 2011) и сборника „Егон и тишината“ („Жанет 45“, 2015). През 2023-та година излиза вторият му роман „Дом за начинаещи“. От 2008 до 2012 работи в българската секция на радио „Дойче веле“ в Бон, след завръщането си в София става главен редактор на издателство „Панорама“ (2013-2016), преподавател по творческо писане (2016-2018), а от септември 2019 е редактор в „Литературен вестник“. Под негово съставителство в германското издателство „Eta Verlag“ през 2017 година излиза сборникът с разкази на съвременни български писатели „Ein Fremder Freund“.

За книгата:

Роман за съзряването и самостоятелния път през стаите на порастването. За свободата като дом за начинаещи, в който единственото сигурно е несвободата. Емануил А. Видински извиква от колективното ни детство мощен индивидуален път. Към голямата литература.“ – Йорданка Белева

Дом за начинаещи“ е впечатляващо завръщане в началото на едно юношество, много различно от това на повечето от нас. Но колкото и да е различно, емоционалните и моралните проблеми, които вълнуват „начинаещите“, са всеобщи, а тъкмо това е тъканта, от която се състои този увлекателен роман. Той може да се чете и в автобиографичен ключ, но това е само един от възможните подходи към момчето, порастващо самo далече от дома.“ – Ангел Игов

„Да се завърнеш в дома на начинаещите години не е никак лесно начинание. Лицата често са избледнели, а стаите – обгърнати в паяжини. Но точно някъде там, в ъглите, се крие ключът на живота ни, който ще отваря всички залостени впоследствие врати.

В романа си Емануил А. Видински сякаш прави точно това: завръща се към мястото, където е бил някога, за да открие мястото, където е днес. „Дом за начинаещи“ е „образователен роман“ в традицията на Гьотевия „Вилхелм Майстер“. Роман, в който спомените ни учат как да продължим.“ – Димитър Кенаров.

Организаторите напомнят: Очаквайте срещите във вторник на Литературния салон Spirt & Spirit и клуб Петното на Роршах в партньорство с ИК Жанет 45.

Събитията през месец октомври са част от есенната програма на Литературен фестивал Пловдив чете 2023 и Календара на културните събития на Община Пловдив.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина