ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
Под небето

Студенти от ПУ се срещнаха с посланика на Ирак

Негово Превъзходителство Кахтан Джанаби изнесе публична лекция пред студенти и докторанти от Юридическия факултет на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски” и определи тероризмът като „чумата на съвременния свят“. Домакин беше проф. Ирена Илиева от катедра „Международно и сравнително право”, която е и ръководител на престижната магистърска програма  „Международни отношения”. Тя поздрави посланика и заяви, че лекцията на Кахтан Джанаби ще допълни знанията и на бъдещите прависти и международници. Освен студенти на срещата имаше представители на община Пловдив и неправителствени организации и медиите.Пред тях посланикът заяви, че е грешно „Ислямска държава” да се  определя като ислямска, тъй като  всеки ден там самите радикални ислямисти убивали повече мюсюлмани, отколкото хора от всяка друга религия. Сред жертвите на терора станали и братът, и синът на самия посланик Джанаби.

Той описа  кратко историята на Ирак от древността до падането на режима на Саддам Хюсеин, след което се фокусира върху войната, която  страната му води в момента с ислямистите от ДАЕШ. Целта на сегашното правителство на Ирак е до края на годината ислямистите да бъдат ликвидирани, като за каузата било нужно и помощта на международната общност, особено с въздушни операции. Кахтан Джанаби, който е лекар по професия, увери, че войските от иракската армия и кюрдските сили добре се обучават, така че останалите 23 процента от територията на Ирак, която се владее сега от силите на ДАЕШ ,да минат отново под ръката на официалната власт в страната.

Резонно след публичната лекция, бъдещите юристи и международници поставиха и въпроса за мигратския проблем, който залива Европа. Гост-дипломатът в Пловдивския университет бе категоричен, че за да се реши този проблем е много важна намесата на международната общност. Студентите от магистърската програма „Международни отношения” се интересуваха дали ДАЕШ  използва химически оръжия и до колко другите страни от т.нар.”Коалиция” биха подпомогнали допълнително иракските сили, така че да се справят с чумата на 21-век, както самият посланик определи действията на ислямистите от ДАЕШ.

Първокурсниците от специалността „право” пък ги интересуваше до колко сегашната власт в Ирак спазва правата на човека и свободата на вероизповеданието, и в частност на християните. Негово превъзходителство Кахтан Джанаби сподели, че страданията над християнското население в Ирак трябва да бъдат оставени в историята, в едни „лоши времена”, защото днес християните имат своя квота в парламента на страната, имат министри в кабинета, а целта е Ирак да „расте” като букет от цветя в мир и разбирателство между всички етноси и религии.

Кахтан Джанаби обсъди с бъдещите висшисти  възможностите за задълбочаване на двустранния  културен диалог  и подобряване на икономическите връзки между България и Ирак.

Преди да си тръгне от Юридическия факултет на Пловдивския университет, посланикът, заедно с екипа си показа на студентите изложба с картини и важни моменти и забележителности в Ирак.

От катедра „Международно и сравнително право” съобщиха, че занапред ще има подобни лекции с дипломати на други страни.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина