ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
ЖивотЗабавление

Отрязахме ли езика на референдума?

Важният въпрос „За или против електронното гласуване“ остана незабелязан заради грандиозните предизборни агитации

Стефка Георгиева

Референдумът у нас е една от малкото форми на пряка демокрация, чрез които можем да изразим гласно мнението си. НО! по-важното е, че то ще бъде зачетено. Ако разбираме, си направим труда да гласуваме.

Предстоящото след броени часове питане „Искаме ли електронно гласуване?“ можем да го онагледим като бездомно куче посред зима. Изхвърлено, незабелязано, несретно, но все още живо, защото видите ли, все се намира някой, който да му подхвърли кокал. Козината му е мръсна, покрита с кал, пък то, кучето, инак едно красиво изглежда, с мил поглед. Референдумът е същият – изтикан в последна страница на някой вестник, ако изобщо някой се сети да пише за него. По новините говорят за катастрофи, убийства, избори, мноооого избори, но никой като че ли не иска да коментира евентуалното бъдещо право на нашите сънародници извън страната, да гласуват, без да бият стотици километри път до една от малкото избирателни секции в страна, в която се намират те. Независимо дали са в Европа или Америка, без значение от колкото време не са се връщали в родната си България, българските емигранти са донори на своите семейства, които захранват икономиката ти.

Нима има семейство, в което някой не е потърсил по-добър живот извън границите ни? Ако не, то поне нечии приятели или роднини са емигрирали в търсенето на перспективи и развитие в чужбина. Тези хора имат право на глас, но ние трябва да им го осигурим. Ако референдумът се провали заради недостатъчен брой гласоподаватели, вината ще е само и единствено наша. 

Не само това е ползата от него. Търгуването на гласове ще намалее, колкото и да не ви се вярва. С електронното гласуване ще имате право да направите своя избор няколко пъти, като за валиден ще се смята само последният ви избраник. По този начин манипулирането на гласовете, иска-неиска, ще намалее, защото няма как да се докаже, че ще гласувате за този, който ви е платил, след като ще можете да подмените вота си.

Идеята ми не е да подкрепите електронното гласуване, а да бъдете съпричастни. Независимо дали ще зачеркнете „Да“ или „Не“, от значение за цялата страна е този референдум да е валиден, защото ако се провали не е сигурно дали ще има следващ. Постоянно мрънкаме и се оплакваме от положението в майка България. Недопустимо е в такъв случай, след като ни се предоставя правото да променим нещо в конституцията, да не го направим, защото ни мързи или не ни се занимава.

Моля ви, умолявам ви, обърнете внимание на уличното куче, наречено Референдум. От името на младите хора, от тези зад граница, от името на тези, които изпитват затруднения да излязат от домовете си поради редица здравословни проблеми. Не е ли време да вземем нещата в наши ръце, особено след като ни се предоставя такава възможност?

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

  1. Абе много интересно как няма никъде другаде тема за това, че вота за референдум някак си беше шитнат между местния и ако не знаеш, че има гласуване и за референдум – просто няма да гласуваш…. много долно… направиха го в един ден , за да се дискредитира важността на референдума и затова избирателната активност е 35%…. ей така, между другото си мина.

  2. Браво, хубаво е, че доста пишете по този въпрос! Наистина по новини и предавания почти никой не засяга тази (и други също толкова важни) тема, или ако я засегне не се дава конкретна информация за минусите на тази потенциална грандиозна промяна, отделят й се 5 минути и до там. Трябва да се пише за такива неща, дори да няма ясни отговори! Трябва да се търсят и искат!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина