ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
БългарияПод лупа

Георги Първанов: Управляващите приемат евроизборите като референдум за бъдещето си

АБВ ще бъде изненадата на тези избори, смята президентът

Предстоящите евроизбори се превръщат в референдум за бъдещето на сегашното управление. Това се усеща включително и от мястото на Станишев в листата за вота, коментира днес след въпрос на Под тепето президентът Георги Първанов. Проблемът не е в резултатите на евроизборите, а че правителството е слабо. Мнозинството е взаимно блокирано от тайната коалиция, която не е в състояние да създаде сериозен законодателен продукт. Новина е, ако се събере кворум или няма скандал в Народното събрание. Има ли смисъл това да продължава, попита Първанов. И сам отговори: Не. Не е въпросът в това да се устиска повече време, а да има силно правителство с непопулярни мерки. За които говорят в последните дни, но този процес е закъснял. Късно е за тях вече. Сега се развихря популизмът. Управлението е неефективно, а това налага предсрочни избори. Кога ще са те- трябва да реши това аморфно мнозинство в парламента, подчерта президентът.

Днес сме тук, защото правим своеобразна кампания преди кампанията. Днес или утре ще качим основните си послания. Ще обявим листата си в срок, подчерта Първанов. И обяви категорично, че водач на листата ще е Ивайло Калфин. После сподели опасенията си за изборния процес. Кампанията вече не е честна. Такава компроматна война не е имало досега. Няма гаранции за честността на изборите. Ще има заложени мини, на които ще се разберат двете партии, обявили себе си за основни, които знаят да печелят по втория начин и ще имат конкуренция на това ниво. Мога да кажа, че АБВ има много високи шансове и ще бъде изненадата на тези избори, предрече държавният глава.

Той коментира и събитията в Украйна. Смята, че България изостава фатално в позицията си заради невъзможността на институциите да си вършат работата. Определи позицията на БСП като крайно неубедителна. Не мога да си обясня поведението на министъра на външните работи. Отношенията ни с Русия вече никога няма да бъдат такива, каза той. Това е твърде агресивна политика. Позицията на президента Плевнелиев пък е със силна антируска насоченост, прекалено провокативна, коментира Първанов. После подчерта, че България трябва да е категорично против санкциите за Русия, тъй като те вредят само на хората и бизнеса, а не на лидерите. Той препоръча България да си върне инициативата в проекта Южен поток, да се замисли за българският туризъм и за правата на българите в Украйна. За референдума в Крим- смята че населението там има права, но има и неприкосновеност на  границите. И обяви като опасно сравнението на случващото се в Крим с Кърджали. Надявам се, че развитието на Европа и света няма да е на базата на разделението, а на консолидацията. Надявам се България да остане далеч от подобни тенденции, каза още Георги Първанов.  

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина