ГрадътЗелен градИзпод тепетоНовини

Почистват река Марица в Световния ден на водата

Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив (РИОСВ – Пловдив) и Воден клуб „Пловдив“ организират почистване на река Марица от отпадъци и демонстрация на водни спортове под мотото „Партньорство за чисти реки“.

Акцията е планирана да се проведе в Световния ден на водата – 22 март. Тя ще започне в 15 часа. Всички експерти на РИОСВ – Пловдив ще се включат в почистването на замърсените с отпадъци терени по бреговете на река Марица, а опитните каякари от водния клуб ще освободят водите от боклука и ще демонстрират спортни техники. Отпадъците ще бъдат събрани на брега и след това извозени на регламентирано за това място.

Началната точка е мостът при Панаира в гр. Пловдив (координати: 42.15419112375612, 24.75110955959696), а крайната – баражът на река Марица, гр. Пловдив (координати: 42.15498649182713, 24.77003522643438).

„С акцията искаме да привлечем вниманието на обществеността върху значението на водата, като същевременно всеки член на екипа на РИОСВ да даде личния си принос за опазване на природата от замърсяване с отпадъци“, отбелязват от институцията, която планира да организира още едно почистване и по случай Световния ден на Земята през месец април.

Директорът на екоинспекцията е дал предписание на всички кметове на общини на своя територия до края на месеца да извършат проверки за наличие на замърсени площи, включително цялостен обход на речните легла и прилежащите територии и да ги почистят.

Екоинспекцията отбелязва традиционно Световния ден на водата, 22 март, с едноседмична кампания и в сътрудничество със свои партньори.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина