АктуалноГрадътКриминалеНовини

Прекият извършител на заливането с киселина остава в ареста

Изгорена маратонка уличи Йордан Цветанов

Обвиненият в прякото извършване на тежкото престъпление срещу трудноподвижната жена, залята с киселина в дома си в „Тракия“, остава за постоянно в ареста, реши преди минути Районен съд Пловдив.

Срещу Йордан Цветанов има множество доказателства, които могат да доведат до обосновано предположение, че именно той е човекът, извършил жестокото посегателство. В автомобила му по време на претърсванията е открита маратонка, изгорена именно със сярна киселина, с каквато според химическите анализи е нанесена средната телесна повреда на пострадалата.

Обвиненият в помагачество Веселин Вълчанов обаче, бе пуснат под гаранция от 1500 лева, тъй като няма преки доказателства за неговото съучастие. Ясно е само, че той е шофирал автомобила, с който мъжете от Враца са дошли до Пловдив.

Прокуратурата все още не може да коментира какъв е мотивът на 41-годишния Йордан Цветанов, обвинен за нанасянето на средната телесна повреда на трудноподвижната жена от Пловдив. Все още се работи по версиите, уточни зам.-районният прокурор Атанас Илиев.

Наблюдаващият прокурор по делото подчерта пред съдия Димитър Кацарев, че движението на врачанския Jeep, собственост на Веселин Вълчанов, е било проследено от разследващите по целия път от Враца през София до Пловдив и обратно чрез записи на видеокамери, като лицата им се виждат на един от тях на бензиностанция на Ботевградско шосе. Има и данни на мобилни оператори, които проследяват пътя им. От телефон в колата Йордан Цветанов е звънял два пъти на гледачката в Пловдив, малко преди тя да бъде залята с киселина. Камери хващат и как той влиза в комплекс Оазис, където на 4-я етаж живее пострадалата, а Вълчанов го чакал в автомобила близо до блока.

По делото на този етап има 8 разпитани свидетеля. Някои от тях са разпознали по ръст и облекло Йордан Цветанов, тъй като той е носил на лицето си медицинска маска, а на главата е имал шапка. Именно черното му яке е било разпознато от свидетели. При претърсванията то е било открито в джипа на шофьора със следи от сярна киселина, а в автомобила на самия Цветанов са намерени маратонки, с обгаряния от опасното вещество. Според прокуратурата, и двете лица са с висока степен на обществена опасност, заради жестокия механизъм на престъплението. Жертвата е била в напреднала възраст, трудноподвижна и не е можела да се предпази. След заливането с киселина тя има трета степен химическо изгаряне с 12 процента засегната кога по цялото тяло. Възстановяването й ще е много продължително, с множество интервенции за присаждане на кожа.

Адвокатът на Йордан Цветанов адв. Гладнишки заяви, че не са налице предпоставки за задържане под стража, тъй като доказателствата не са безспорни и не са установени всички елементи от досъдебното производство. Според него показанията на свидетелите е твърде схематично и без конкретни факти.

„Не съм го извършил това престъпление. Освен, че се грижа за семейството си, не съм извършвал друго престъпление“, каза Йордан Цветанов. „Да се грижиш за семейството си не е престъпление“, отговори му съдия Кацарев. „Обърках се“, отвърна обвиняемия.

„Нямам нищо общо с престъплението, по което съм обвиняем. Искам по-лека мярка, за да помагам на малкия си син и възрастната си майка“, каза на свой ред другия обвиняем- Веселин Вълчанов.

Съдията заяви, че може да се направи обосновано предположение, че Йордан Цветанов е извършил престъплението, за което е обвинен, че той може да се укрие или извърши друго престъпление- и в момента се намира в изпитателен срок от предишна присъда. След което го остави в ареста с мярка „задържане под стража“. За Веселин Вълчанов заяви, че той е пътувал в автомобила, но липсват категорични данни за участието му като помагач. Той бе пуснат срещу парична гаранция от 1500 лева.

Ето какво каза по случая зам.-районният прокурор Атанас Илиев:

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина