БългарияЗдравеНовини

Проф. Гетов: Вирусът мутира активно, скоростно и постоянно

Проф. Илко Гетов: „Последните седмици и месеци са период на относително спокойствие в епидемичната обстановка, това обаче не следва да действа успокоително и да притъпява вниманието на здравните власти и населението“

Проф. Илко Гетов се присъединява към инициативата „Ти решаваш“, която обединява лекари, вирусолози, имунолози, общопрактикуващи специалисти, учени, преподаватели и други специалисти в общо усилие да се предоставя вярна и правдива информация относно развитието на ковид-пандемията, методите за предпазване, последствията от прекараната болест, и всяка друга тема, която би помогнала на всеки човек да вземе истински информирано решение.

Инициативата напълно уважава правото на всеки човек сам да се информира и сам да вземе важното решение дали да си постави ваксина или не, като само ще предоставя надеждна, проверена и научна информация.

Във връзка с настоящия есенно-зимен период и възможността за нова COVID вълна, проф. Гетов посочва:

„Последните седмици и месеци са период на относително спокойствие в епидемичната обстановка в страната, в Европа и в повечето държави в света. Това обаче не следва да действа успокоително и да притъпява вниманието на здравните власти и населението към разпространението на КОВИД-19, тъй като приближават студените зимни месеци и са идентифицирани нови подварианти на вируса. Към момента се отчита повишаване на заболяемостта в държавите в северната част на Европа, в някои провинции в Китай и други азиатски държави. Вариантите на вируса, обект на проследяване и притеснение, са особено BQ.1 и BQ.1.1, които вече набират скорост на нашия континент.“

„Вирусът мутира активно, скоростно и постоянно. Целта на вируса е максимална адаптация към човека при все по-висока способност за заразяване, бързо разпространение и по-леко протичане на заболяването. На този етап пандемията се движи в очакваните прогнози и все по-често ще говорим за ендемично разпространение, пикове и спадове в заболяемостта“, споделя професорът по отношение на мутациите на вируса.

„Ваксинирането срещу КОВИД-19 е право на личен избор, преобладаващата част от гражданите на ЕС избраха да се ваксинират и благодарение на достиженията на медицината и фармацията можем да кажем, че пандемията е прекършена и все повече се приближаваме към опашката ѝ. Много по-безобидно, рационално и сигурно е да се ваксинираш отколкото да преболедуваш с резултат напр. дълъг пост КОВИД и да бъдат засегнати всички органи и системи на човешкото тяло. Пост ковид може да продължи 6 до 18 месеца и да наруши съществено и трайно качеството на живота“ каза още проф. Гетов.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина