ЗдравеНовини

Как да изберем правилните пробиотици?

Само си представете, около 2 кг от теглото на възрастен човек се състои от бактерии, които живеят навсякъде по нас. Но не бързайте да се притеснявате – тези микроби не са наши врагове. В продължение на милиарди години те са живели с нас, носейки осезаеми ползи за здравето. Учените наричат цялата общност от телесни микроби микробиом и по-специално чревните представители, които са част от нормалната чревна микрофлора.

Микробите са важни за формирането, развитието и укрепването на имунитета ни, храносмилането на храната, синтеза на отделни витамини, както и защитата на организма от определени инфекции, причинени от патогенната флора.

В някои ситуации, когато нашата микрофлора страда, което се случва най-често след боледуване, прием на антибиотици или лоша храна, тя има нужда от пребиотици и пробиотици, които възстановяват липсващите полезни микроби в стомаха.

Как да изберем правилните пробиотици за нас?

Изборът на правилните пробиотици за възрастни зависи от индивидуалните нужди и здравно състояние. При избора на пробиотик е важно да се следят следните критерии:

  • видът на бактерията – пробиотикът трябва да съдържа желания вид бактерия, който е нужен за конкретното здравословно състояние;
  • дозата – дозата на пробиотика би трябвало да е достатъчна, за да произведе желания ефект;
  • качеството – да се избере продукт от доверена и качествена марка, който е преминал необходимите тестове и има нужната сертификация;
  • лекарски съвет – преди всичко е добре да се консултирате с лекар особено ако сте имали някакви здравни проблеми или алергични реакции. Той може да препоръча специфичен пробиотик, конкретното за здравното състояние и да даде препоръки за дозировки и продължителност на приема.

Не забравяйте, че здравето е изключително важно и самолението никога не е добра идея. Консултацията със специалист е напълно задължителна, казват от онлайн магазин Ревита. 

Как се приемат пробиотици?

Всеки медикамент си има определена дозировка, която най-често е отбелязана на опаковката. При консултацията с лекуващия ви лекар, той също ще ви каже по колко точно да приемате от подходящите за вас пробиотици. Добре е такива лекарства винаги да се пият с повечко вода и след хранене, за да не раздразнят допълнително стомаха, ако е празен.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина