БългарияЗдравеНовиниПУЛС

Грипна ваканция или онлайн обучение

На този етап няма сигнали от училища, които да са останали без средства за сметките за отопление

„Ако имаме 15 или повече области в грипна ваканця, тогава може да се мисли за национална грипна ваканция. Нямаме такава ситуация към момента, но имаме готовност“.

Това заяви пред БНР Юлиян Петров, председател на Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“.

Той е категоричен, че ако има грипна епидемия, децата трябва да се пускат в грипна ваканция, а не да се преминава към онлайн обучение:

„Нека учениците да са във ваканция, след това учебният материал ще се преструктурира“.

Според него при 1-2 седмици грипна ваканция няма риск за учебната година. Петров напомни, че наближава и междусрочната ваканция – между 1 и 5 февруари, която със сигурност ще повлияе добре на обстановката със заболелите.

Когато учителите в определен процент са болни, няма как да се проведе онлайн обучение, подчерта той в интервю за предаването „Преди всички“ и отправи въпрос към здравния министър: „Той би ли препоръчал на личните лекари, когато са болни, да лекуват дистанционно?“.

Според Юлиян Петров решението за преминаване към онлайн обучение във връзка с обявената грипна епидемия в област Бургас е грешно. По думите му това ще е неефективно и „отбиване на номер“.

Той смята, че здравното министерство налага диктат и не се влушва в образователните експерти. Според него министерството се държи неадекватно:

„Понякога закъснява, понякога взема не най-правилните решения“.

Временното връщане на маските ще помогне за тази ситуация, изказа мнение още Юлиян Петров. Според него няма нищо лошо от временно връщане на тази мярка. В здравните заведения и сега подхождат така, подчерта той.

На този етап нямаме сигнали от училища, които да са останали без средства за сметките за отопление, обяви Петров. По думите му няма опасност от спиране на работата на училища във връзка с отоплението. Той прогнозира все пак, че към края на февруари ще се появят такива нужди на някои места.

В момента не сме готови с промяна за актуализирането на учебните програми, посочи още Юлиян Петров и добави: Козметични промени – да, но кардиналните промени нека ги оставим за по-натам.

Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ настоява за поне 20% увеличение на учителските заплати:

„Това, което бяхме заложили в КТД, е увеличение на учителските заплати, като процентът ще зависи от новия бюджет. Със сигурност ще има повече пари за образование, със сигурност ще започнем да говорим за увеличение на заплатите поне с 20-25%. Ако това не се случи дори в тези разговори, които ще започнат до 1-2 седмици, тогава това напрежение може да приеме други формати и външни проявления. На този етап имаме диалог и мисля, че ще стигнем до това, което предлагаме и което е релевантно в съответната ситуация – поне 20% увеличение на учителските заплати, най-малко“.

Цялото интервю чуйте тук.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина