Новини

Град Соледар вече е под руски контрол

Президентът Володимир Зеленски отправи призив към съюзниците за още оръжия

Украинският президент Володимир Зеленски отне гражданството на четирима души, които обвини в измяна в полза на Русия. Междувременно стана ясно, че град Соледар, за който се водеха ожесточени боеве, вече е под руски контрол, пише БНР.

Цялата територия на Соледар е взета под контрол от на бойците „Вагнер“, съобщи в „Телеграм“ ръководителят на руската военна групировка Егений Пригожин. Той уточни, че в центъра на града се водят сражения с обкръжени бойци и по-късно ще бъде съобщен броят на пленените украински военни.

Снощи руските сили са бомбардирали Харков, няколко часа след посещението там на германския външен министър Аналена Бербок, съобщи областният управител.

В Киев президентът Володимир Зеленски отправи призив към съюзниците за още оръжия. Той обяви, че е отнел украинското гражданство на бизнесмена Виктор Медведчук, приближен до руския президент Владимир Путин, когото заедно с други трима обвини в държавна измяна в полза на Русия.

68-годишният Медведчук, който над 20 години защитаваше интересите на Путин в Украйна, беше предаден на Русия по време на размяна на пленници миналата година, след като прекара над пет месеца в украински арест. Медведчук е обект и на американски и британски санкции.

От Пентагона заявиха, че от следващата седмица украински военни ще бъдат обучавани във военна база в щата Оклахома как боравят със системите за противовъздушна отбрана „Пейтриът“.

В края на миналата година от Вашингтон информираха, че ще доставят системите, за които Киев настоява от дълго време.

Руският омбудсман Татяна Москалкова съобщи в „Телеграм“, че се е срещнала с украинския си колега Дмитро Лубинец и двамата са обсъдили въпроса за предоставяне на хуманитарна помощ на гражданите на двете страни“. Преди разговора в Турция Лубинец намекна за нова размяна на пленници.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина