АктуалноЖивотЗабавлениеНовини

Какво да правим в Пловдив (15.09–21.09)

Снимка на корицата: Димитра Лефтерова

15 септември

Нощ в музея: айляк, вино и арт

Едно незабравимо пътешествие, в което ще научите много за богатата експозиция на музея и ще откриете различни светове!

Програма:
20:00 – 20:30 ч. – Добре дошли и Регистрация:
20:30 – 21:30 ч. – Разходка в Музея:
21:30 – 22:30 ч. – Препариране на екзотични пеперуди с чаша вино:
22:30 – 23:30 ч. – Филм

Участие могат да вземат лица над 18 години.
Предварително записване!

Регионален Природонаучен музей Пловдив

„ЖЕНИале 2023“

Добре познатите и обичани Венета Маринова, Надя Генова и Албена Михайлова – Бенджи ще представят три отделни артистични акции.  Авторките, които са част от култовата група „Жените на Ръб-а“ (създадена от Албена Михайлова, Венета Маринова, Моника Роменска, Надя Генова), ще работят в творчески тандем с Деляна Георгиева, Севдалина Кочевска и Елица Рива.

„ЖЕНИале“ е проект на СД „Ромфея-Ватев и с-ие“ и се финансира от община Пловдив като част от Културния календар на града за 2023 година. Темата на първото издание  е „АПОТЕМА“.Чрез това понятие от геометрията, с което се бележи разстояние, художничките изследват идеята за дистанцията и отстоянието на обекти, състояния и действия от техния източник и как това ги определя или променя, погледнато през призмата на визуалното изкуство и музиката. Чрез използването на различни медии, нещо изключително характерно в работата на авторките през годините – видео, обект, пърформанс, звук и светлина, се формира нова действителност, която чертае пред зрителя различни времеви и пространствени граници.

Първото събитие по проекта носи заглавието „Обърнати мостове“. Представлява изложба-арт инсталация на Венета Маринова и Деляна Георгиева. Откриването е на 15 септември от 18.00 часа в галерия „Ромфея“, като в рамките на изложбата ще се проведе и уъркшоп. Закриването е на 30 септември.

„Изложбата- арт инсталация визира мостовете като разстоянието, което трябва да се премине, като обект, който свързва или разделя. Мостовете са връзка с това, към което вървим. Водещи напред или обърнати назад. Могат да бъдат веществени или илюзорни. Мостове, прехвърлени през разстоянията или през времето. Визуализирайки  история в пространството, арт инсталацията изгражда мост, който прокарва паралел между минало, настояще и бъдеще и дава възможност за личностни интерпретации и асоциации. Опоетизираните обекти рефлектират един върху друг и добавят допълнително звучене на връзката между тях. Методът на съпоставяне изгражда динамиката на техните отношения. Символиката на цветовете и тяхната полярност – Черно (край, песимизъм) и  Розово ( романтика на оптимизма) се мултиплицират в материалните обекти и отвеждат към легендата за приказната птица Феникс и преминаването през РАЗРУШЕНИЕ – погребалната клада, която сам изгражда и запалва.Огънят поглъща птицата и тя изгаря в него. ТВОРЕНИЕ – нов Феникс се ражда от кладата. След смъртта си той отново се издига славно от пепелта,  за да продължи пътя си към безсмъртието и възкресението. НОВО НАЧАЛО – възражда се, за да затвори кръга на изгаряне – прераждане. Така остава завинаги безсмъртен“, разказват детайли от концепцията си авторките Венета Маринова и Деляна Георгиева.

С код „Черен“ и код „Розов“, двете художнички предлагат свой прочит на пространството, прокарвайки мост между двата полюса. Общият дух в арт инсталацията  се допълва  от  синтеза на опоетизиране и визуализация, като в кратко стихотворение в стил „Тан-ренга“ – вид кратко стихотворение, написано от двама автори.

Галерия Ромфея

18:00 часа

15.09 – 30.09.2023

Майна Town Weekend

Присъединете се към първия Майна Town Weekend, който е продължение на създадените в списание Майна Town рубрики, които през последните две години и половина разказват за локалните художници, писатели, музиканти и предприемачи.

В дните от 15 до 17 септември Пловдив ще е такъв, какъвто не сте го виждали!

5 локации, 5 теми, 1 Майна Town Weekend!

MainaTech & The Future of Work & Ailyak – Shaping Future Stories at Maina Town

Локация: Епископска базилика, Пловдив 

Дата: 16.09.2023

Вход: Свободен

Зелено, Майна 

Локация: Братската могила , Пловдив 

Дата:15-16-17.09.2023

Вход: Свободен

Maina Vibes & Биротерапевтична зона

Локация: ул. “11-ти Август” Биротерапия, Пловдив 

Дата:15-16-17.09.2023

Вход: Свободен 

Майна Арт & Татуирани автомобили

Локация: Площад централен , Пловдив 

Дата:16-17.09.2023

Вход: Свободен 

Майна Спорт

Локация: Декатлон , Пловдив

Дата:16-17.09.2023

Вход: Свободен

BEERLAND Craft Beer Festival

Ще изпратим лятото с хубава музика и качествена бира на фестивала „BEERLAND“ – бирфестът с изцяло занаятчийска крафт бира, рок концерти, целодневни игри и забавления, DJ, състезания, безплатни хамаци, детски център, спорт, улично изкуство, занаяти и още

Парк Лаута

15.09 – 17.09.2023

Класик Open Air: Музиката под тепетата

ГЛАСЪТ НА АРФАТА

Заключителен концерт на Майсторски клас по арфа на Габриела Гарсия

Солисти:
Анастасиа Роуланд, арфа
Габриел Господинов, арфа
Габриела Гарсия, арфа
Дамяна Димитрова, флейта

Акведукт Бунарджика

19:00 часа

Театрална постановка „Криворазбраната цивилизация“

„Криворазбраната цивилизация“ по Добри Войников  – Премиера
Гостува Сатиричен театър „Алеко Константинов“
С участието на: Албена Михова, Стефания Кочева, Александър Григоров, Кирил Ефремов, Константин Икономов, Пламен Великов, Симеон Гълъбов, Росица Александрова, Васил Грънчаров, Деляна Хаджиянкова, Ивайло Калоянчев, Данаил Николов, Ирина Първанова, Мартин Желанков.
Във време, когато България се опитва да се отърси от оковите и предразсъдъците си и надига глава, за да погледне навън, към Европа, попивайки наивно ново-лъскавите маниери, мода и обноски, народът ни е заслепен от външния блясък и помпозност. Всичко, което идва от „светливата Европа“ се издига в култ! Това е благодатна почва да се разви

хрят шарлатани и мошеници, пристигнали от „цивилизования свят“, да заблудят и измамят вечно доверчивото наше население и да отнемат най-ценното му – честта, достойнството, децата и парите му. Не ви ли звучи познато? Написана от Добри Войников преди 150 години „Криворазбраната цивилизация“ е толкова актуална, че бих я парафразирал днес като „Криворазбраната демокрация“.
преработка и постановка: Николай Урумов
хореография: Татяна Янева
стих: Стефан Вълдобрев

Лятно кино Орфей

20:00 часа

Концерт на група „АХАТ“ и Джо Лин Търнър

Любимата на всички ни рокгрупа „Ахат“ и вокалният титан Джо Лин Търнър (екс-Rainbow/Deep Purple) обединяват отново сили за съвместно турне – то ще обиколи най-големите градове на България в средата на септември. Продуцент на турнето е SME.

„Стари приятели сме с Джо и лесно се обединихме зад тази идея, тъй като не сме били на сцена заедно от 2018 г. и онова голямо шоу в НДК. Той има нов албум, нова визия, изобщо е силно мотивиран да сподели новата страница в своята дълга и славна кариера. А ние сме си мотивирани просто от принципа „шило в торба не стои“, ха-ха. Свири ни се, пее ни се, искаме да тресем глави заедно с феновете пред сцената. Независимо какви са цифрите в ЕГН-то. Работим и върху нови песни, но изненадите ще запазим за самите шоута. Гарантираме, че ще са нещо различно и готино!“ – разказва вокалистът Звезди Керемидчиев

Определено сътрудничеството на популярните български рокаджии и певец от ранга на Джо Лин Търнър прави тура им едно от най-интересните събития в музикалния афиш на България тази есен. 

Летен театър Бунарджика

20:00 часа

d-phrag vs Manu at Bally Club

На 15 септември за доброто настроение в #BallyClub ще се погрижат d-phrag и Manu

Bally Club

20:00 часа

16 септември

Невидимият Тонино

„Невидимият Тонино“ е история за една детска лъжа. Най-обикновена, най-очаквана, най-повтаряна, но този път е с неочаквани последици. „Никакви домашни, никакви уроци!“ – отговаря Тонино на майка си и до него се появява Лъжата. Тя е персонаж, участник, подстрекател. Тонино, който не лъже, започва да я използва, а тя става все по-силна и успява да изпълни съкровеното желание на всяко дете, което не си е написало домашните- да стане невидимо.

Държавен куклен театър

10:30 часа

11:45 часа

Благотворителен фестивал „Нощ на ангелите“

През 2023-та, Нощ на Ангелите за първи път ще се осъществи и под формата на фестивал, като за първи път събитието ще бъде с такива мащаби и ще се проведе на едно специално място – Plovdiv Stage Park на любимия Младежки хълм!
Присъединете се към Нощ на Ангелите и подкрепете някой в нужда докато се забавлявате, творите, спортувате и се наслаждавате на хубава музика.


ПРОГРАМА:

И в двата дни на фестивала ще има благотворителен базар с участието на над 20 автори и производители и много детски работилници /изработка на бижута, сапуни, свещи, рисуване, оцветяване на керамични фигурки, кулинарна работилница/.
Освен базарът и работилниците, разширихме нашата програма с музика, спорт и забавление:

16.09, събота
11:00 ч. – 14:00 ч. – Игри за малки и големи с аниматори от парти агенция „Слон Балон“
12:00 ч. – Канго Джъмп демонстрация
14:00 ч. – 17:00 ч. – Рисуване на лица
17:00 ч. – 18:00 ч. – Комедийно с фокуси „Балони и магия“ със Славена и Марио 
Детска дискотека и караоке
17:00 ч. – Кулинарна работилница „Направи си сам мъфини“ с Шеф Калинин и подкрепата на ресторант „АмстердамЪ“
За вечерта сме ви подготвили нещо многооо специално:
19:00 ч. – 21:00 ч. – Stand up Comedy Night с Георги Кючуков и Здрава Каменова
21:00 ч. – 23:00 ч. – Музикално бинго със Стефан Лозанов -Лозето

17.09, неделя
10:00 ч. – 12:00 ч. – Здрав дух в здраво тяло: Спорт на открито
Групови тренировки:
Пилатес с Кристина Маврова
Табата с Христо Карамфилов
Съвети за здравословно хранене с Карамфилови спорт-Каролина и Христо Карамфилови – консултанти по спорт, здравословно хранене, и холистична медицина
12:00 ч. – 13:00 ч. – Открита сцена на малките таланти с детска вокална група “Омайниче” и Балет “Ера”
17:00 ч. – 18:00 ч. – Детско клоунадно представление ‘Трите прасенца“ с театър Hand и клоуна Кени – приключение за деца и възрастни с много смях и бални

Вечерта ще завърши подобаващо със специална музикална програма:
19:00 ч. – 20:00 ч. – Любими български песни с група “МЕЛОМАНИЯ”
20:00 ч. – 21:00 ч. – Ще се потопим в атмосферата от пиано бар “Quattro” под звездите благодарение на група “SOULMATE”
21:00 ч. – 22:00 ч. – Вечерта ще завърши с любимеца на всички рокаджии – Тома Здравков

Фестивалът е изцяло с благотворителна цел, достъпът до него е свободен и няма входна такса или билети! 

Plovdiv Stage Park

Младежки хълм

Забраненото ШОУ на Рачков

Това е шоуто, в което само смехът и забавлението са разрешени. Това е шоуто, което издава най-съкровените и пазени тайни на телевизията. Това е шоуто, което няма спирачки. Това е „Забраненото ШОУ на Рачков“!
Димитър Рачков тръгва на турне, за да отвори всяко чекмедже в кухнята на телевизията и да извади от него всяка подробност от живота „зад камера“. И всичко това ще се случи на живо пред вас с неповторимото чувство за хумор на един от най-обичаните български актьори.

Вземете децата, вземете приятелите, евентуално и роднините… И елате да се смеем заедно от сърце със „Забраненото ШОУ на Рачков“.

Летен театър Бунарджика

20:00 часа

Духовни маршрути в Пловдив 2023

Издателство „Летера“ има удоволствието да покани пловдивчани и гости на града на втория етап от маршрути по проект „Духовни маршрути в Пловдив 2023“. Есенните теми ще бъдат в областите литература, архитектура, археология и изобразително изкуство.

Маршрут: Монументалното богатство на пловдивските художници;

Атанас Кръстев (Начо Културата) и неговото дело

Водач: проф. д-р Галина Лардева и доц. д-р Младен Влашки

Младен Влашки е доктор по сравнително литературознание и по философия. Той е университетски преподавател, литературен историк, критик и журналист. От април 2018 г. е лектор по български език, литература и култура в Славянския семинар на Университета във Фрайбург.

Монументалното изкуство в Пловдив е често пренебрегвано и пропускано от минувачите, но то крие в себе си не по-малко загадки и история. Гостите на маршрута ще се запознаят с едни от най-значимите монументални творби на известни пловдивски художници, между които сграфито „Коне“ от Д. Киров, сграфито „Прослава на славянските просветители“ от Г. Божилов-Слона, сграфито „Тракийско минало“ от Д. Киров, стенопис в Музей на Възраждането от Д. Киров, сграфито „Хр. Г. Данов“ от Г. Божилов-Слона, мозайка „Стария Пловдив“ от Г. Бояджиев, З. Бояджиев, мозайка „Пощенски гълъби“ от Г. Божилов-Слона, мозайка „Орфей“ от Д. Киров и др.

В галерия „Червеното пони“ ще бъде изнесена беседа за делото и заслугите на Атанас Кръстев (Начо Културата).

Пред Централна поща

11:00 часа

Занаятите от миналото в пет предмета от музея

От зората на цивилизацията до наши дни, занаятчийството е неразделна част от нашата човешка история. Тази история е най-ясно видима в залите на археологическите музеи.
Като част от Европейските дни на наследството, Ви каним да научите историите зад пет забележителни музейни артефакта, всеки от които е изработен от изкусни занаятчии от различни епохи.
Тази завладяваща обиколка ще ви пренесе през аналите на историята, свързвайки миналото с настоящето и хвърляйки светлина върху трайното наследство на човешкото творчество.
Най-хубавото е, че събитието е напълно БЕЗПЛАТНО! Присъединете се към нас в това образователно пътешествие в света на древните занаяти.
Събитието е подходящо за любознателни хора от всички възрасти!

Регионален Археологически музей

16:00 часа

Концерт на група „Остава“

Автентична, искрена и докосваща е музиката на бандата, което в съчетание със характерния глас на вокалиста Свилен Ноев, й гарантира водеща роля в музикалния живот в страната. Остава е единствената българска група, повлияна при създаването си от британския индирок, която в продължение на повече от 30 години не си дава почивка и продължава да създава музика. 

В сетлиста на концертите това лято са включени задължителните „“Шоколад“, „Океан“, „Мъничко човече“ ,“Бесен“ „Внимание“ и други емблематичните хитове, създавени от „Остава“ през годините. Свежа глътка въздух идва от албума „Кислород“, който излезе миналата година и включва само безусловни хитове като „Сателит“, „Мама“, „Помощ“, „Саботаж“ и „Клише“.

Лятно кино Орфей

20:00 часа

Творческата работилница „АрхАрт“

Под напътствията на музейния специалист Иванка Тодорова, ще имате възможността да създадете своя собствена украса за чаша, вдъхновена от един от най-важните праисторически предмети от нашата експозиция!
За да се включите, необходимо е да заявите своето участие на телефон 032/624 339, в социалните мрежи на музея или на място. Имайте предвид, че работилницата е насочена към хора над 15 години!
Цена: 20 лв.
Не пропускайте тази възможност да преоткриете праисторията, чрез собствената си артистичност! 
Творческа работилница „АрхАрт“ е част от програмата за Европейски дни на наследството.

Регионален археологически музей

10:30 часа

Tommy Riverra at Bally Club

На 16 септември в Bally Club ще бъде официалното афтърпарти на Нощта на Ангелите!

Очакваме ви с готини коктейли и с миксовете на  Tommy Riverra ! 

„Нощ на Ангелите“ e благотворителната кауза с която заедно ще дарим надежда!

Дълбоките бас линии, ритмичните елементи, енергичният, динамичен и мелодичен звук на House, Deep, Tech, Afro, Electronica са характерни за музиката, която описва Tommy Riverra!
Заповядайте и й се насладете!

Bally Club

20:00 часа

17 септември

Ама че крокодил!

Спектакъл – жива пясъчна картина, изпълнена с много музика, усмивки, поетичност и красота.

Държавен куклен театър

10:30 часа

11:45 часа

Концерт на Стефан Илчев

Талантливият изпълнител, който предизвика фурор с първите си четири концерта в Бургас, Варна, Велико Търново и Стара Загора, ще представи пред публиката в Пловдив някои от най-обичаните български хитове, като и авторски песни, спечелили много признания и награди.

Специални гости на Стефан Илчев ще бъдат обичаните пловдивчани братя Аргирови, както и талантливата певица Нора Караиванова.

Музикантът, който от известно време твори извън България, се завърна в страната, за да изнесе поредица от концерти в големите областни градове. Турнето носи името „Камино“.

Български музикант, певец, продуцент и артист, Стефан Илчев е носител на няколко музикални награди от местни и международни музикални конкурси. Завършва оперно пеене в Националната музикална академия, участва в оперни постановки като Тамино във „Вълшебната флейта” от В. А. Моцарт и др. Победител в седмия сезон на телевизионното шоу „Като две капки вода”. Три сингъла, оглавили №1 в класацията на БГ радио – “Любовта”, “Далеч от страха” и “Игра”. Топ сингли в класациите на iTunes България с “Любовта” , “Далеч от страха” , “Всичко за теб” и др.

На концерта в Пловдив, Стефан Илчев ще направи премиера пред публиката и на първата си италианска песен, която вече се излъчва по радиостанциите в Италия. Зрителите ще се насладят на едно изключително музикално преживяване достигнало световните музикални стандарти, съчетание от невероятни звук, светлина и изключителния глас на Стефан Илчев.

Античен театър

21:00 часа

АрхИграй! Игри от древността в археологическия музей

Пригответе се да изпробвате своите умения и да създадете нови стратегии, с три завладяващи древни игри – дама, рота и алкерк. Независимо дали сте ентусиаст на настолните игри или просто сте любопитни да опитате нещо ново, това събитие е идеално за вас. Освен това е напълно БЕЗПЛАТНО!
Доведете семейството и приятелите си за една информативна и забавна сутрин в различна обстановка, заобиколена от съкровищата на историята.
Събитието е част от програмата за Европейските дни на наследството.
Възстановките на историческите игри са изработени и предоставени от Център за неформално образование и културна дейност АЛОС с подкрепата на Министерство на културата.
Събитието е безплатно, след закупуване на билет за музея. Наред с постоянната ни експозиция, ще имате възможност да видите оригиналът на Вълчитрънското златно съкровище.
Редовният билет е на цена 6 лв., а ученици и пенсионери заплащат само 2 лв. Музеят разполага и със семеен билет от 10 лв., който може да се използва от семейства с деца до 16 години. Музеят е безплатен за посетители със специфични потребности и деца до 7 години.

Регионален археологически музей

10:30 – 13:00 часа

Духовни маршрути в Пловдив 2023

Издателство „Летера“ има удоволствието да покани пловдивчани и гости на града на втория етап от маршрути по проект „Духовни маршрути в Пловдив 2023“. Есенните теми ще бъдат в областите литература, архитектура, археология и изобразително изкуство.

Маршрут: „Тютюн“ в Пловдив

Водач: доц. д-р Младен Влашки и Теодор Караколев

Теодор Караколев е историк на изкуството с бакалавърска степен от Нов български университет, изучава периода между двете световни войни. Занимава се с проучвания и популяризиране на архитектурата и изкуството във фондация „Български архитектурен модернизъм“, както и с журналистика в сферата на културата в пловдивски и национални медии.

Целта на маршрута е запознаване с една от емблематичните теми от пловдивската история в модерните времена. С тютюна са свързани както обществени дейности – труд, бунтове на тютюноработниците, благотворителност (на личности като Димитър Кудоглу), така и архитектурни артефакти (тютюневите складове в квартала, известен днес като „Тютюневия град“) и литературни конкретизации по темата. Участниците ще бъдат запознати с нейните всеобхватни за града аспекти: развитие на тютюневата индустрия, нейното влияние върху архитектурния облик на града, влиянието ѝ върху обществените отношения в него и отражението ѝ в романа „Тютюн“ на Димитър Димов.

Основни места за посещение: „Тютюневият град“, мястото на работническия бунт от 1953 г., складовете по ул. „Иван Вазов“; сградата на Ректората на Пловдивския университет, в която е работил Димитър Димов; историята на Дома на благотворителността и на народното здраве „Кудоглу“ (на мястото на днешната централна поща); бившето кино „Република“, където е проведено едно от първите обсъждания на романа „Тютюн“; улица „Антим I“ и къщите, в които са живели някои от прототипите на героите му и самият Димитър Димов. Освен романа „Тютюн“ в основата на литературния маршрут ще бъдат и мемоарите на Любен Станев и книги на Георги Райчевски.

Площад Централен

11:00 часа

Концерт „Тракийска плетеница“

Интерконтинентална Арт Фондация – ХЕМ организира безплатен концерт „Тракийска Плетеница“, част от проекта „Характерът и душевността на тракиеца в българския танц“.

Участват:
Представителен Танцов Ансамбъл „Седенчица“
Детска Фолклорна Формация „Малките“

Парк Белите брези

10:30 часа

Oysters and Champagne

Лятото в Пловдив продължава и ние сме решили да освежим неделята с един от най-вкусните морски деликатеси, а именно – Стриди!
Естествено ще спазим и традицията, като съчетаем стридите с Шампанско. Благодарение на нашите приятели от cellar.52 ще имате възможност да дегустирате два много добри производителя на шампанско – Loriot Pagel u Andre Jacquart.
На събитието ще присъства и Blago Kuzmanski, който ще ни разкаже повече за тях и ще представи уникалните чаши за вино Zalto за разберете защо чашата за вино има огромно значение!

Освен дегустацията, по време на събитието ще имате възможност да си ги поръчате на чаша или бутилка на преференциални цени:
Чаша Loriot Pagel -11лв.
Бутилка Loriot Pagel -79лв.
Чаша Andre Jacquart -17лв
Бутилка Andre Jacquart – 119лв.

Ако поръчате бутилка тя ще ви бъде сервиране със Залто чаши

Multi Culti

12:00 часа

Останалите събития може да проследите в единствения дигитален гид под тепетата Lost in Plovdiv.

Веселина Михайловска

Създава съдържание, насочено към туристите и гостите на Пловдив и отговаря за рекламната и маркетингова стратегия на медията и популяризирането на съдържанието ѝ.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина