БългарияВластИзбориНовини

Ветото върху промените в Изборния кодекс беше отхврлено в Парламента

Парламентът отхвърли ветото на президента, наложено върху част от промените в Изборния кодекс. Това стана с гласовете на ГЕРБ, ДПС и БСП, пише БНР.

ГЕРБ, ДПС и БСП събраха 125 гласа срещу 101 в подкрепа на мотивите на президента.

От ПП, Възраждане и ДБ ги обвиниха в „политическо лицемерие, заговор срещу честността на вота и удар върху демокрацията“. Съпредседателят на ПП Асен Василев заяви:

„Целият този цирк беше разигран от Меси-то от Банкя, за да може да оплете Българската социалистическа партия в интриги и да саботира действието на този парламент и възможността за формиране на правителство. Кажете си истината – че искате, заедно с Меси-то от Банкя да подправите следващите местни избори, да вкарате интрига в парламента и затова организирате целия този цирк“.

От „Демократична България“ предупредиха, че ще сезират Конституционния съд за част от текстовете в ИК. От ГЕРБ отговориха, че в промените няма нищо противоконституционно.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ обвини опонентите си в „демагогстване“:

„Демагогствате, от една страна, да пишете, че гласуването е задължително, а, от друга страна – да се гордеете че ограничавате гражданите да могат да гласуват с ограничения, които не са предвидени в Конституцията“.

Борисолав Гуцанов от БСП пък обвини противниците на партията в двойни стандарти:

„Защо президентът наложи вето на този закон, по някой негови параграфи и то твърде странно, а не наложи вето на даването на оръжие за Украйна и как така имаме двойни аршини както в президентството, така и във вашата политическа партия“.

Законът ще бъде изпратен на президента с изискване за 7-дневен срок за обнародаване.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина