БългарияВластНовини

Асен Василев: До 10 дни може да имаме вариант на бюджет с 3% дефицит

Номинираният за министър на финансите в кабинета „Денков – Габриел“ Асен Василев заяви, че ако правителството бъде гласувано днес, още утре ще започне работата по Бюджет 2023, предава dir.bg.

„Ще изтеглим текущия вариант на бюджета и се надявам до 10 дни – 2 седмици да имаме вариант на бюджет с 3% дефицит“, каза Василев, цитиран от БНТ.

Свиването на дефицита до 3 на сто може да се случи с промени в приходните и разходните политики, смята Василев. Според него перспективата за присъединяване на България към еврозоната през 2025 все още е реалистична.

В последните дни на април (на 27 април), след среща по бюджетни въпроси межди ГЕРБ-СДС и ПП- Асен Василев отбеляза няколко възможности за вкарване на дефицита в рамката от 3% – без (на този етап) да се пипат социални разходи, заплати и данъци. Едната възможност е в Плана за възстановяване и устойчивост, другата, по думите му, е дивидент, третата е издръжката отчасти на различните ведомства, четвъртата – капиталовата програма.

Дни по-рано, на 22 април, Василев във видеообръщение каза, че на първо четене вижда поне две големи грешки в онзи проект на служебния кабинет за бюджет с 6,4% дефицит. Първата е, че по Плана за възстановяване са планирани да се направят 100% от разходите, а да се получат 0% от приходите. Това е грешка за 2,881 млрд. лева, според него. Втората грешка е, че не е заложено да се съберат 100% дивидент от държавните предприятия. Това е грешка от 1,721 млрд. лева., според Василев. Тези две грешки, отбелязва той, намаляват бюджетниоя дефицит с над 4 и половина млрд. лева (предложен по проект е почти 12 млрд. лева – б.р.) и той пада на 3,6% от БВП.

Един от спорните въпроси по темата е дивидентът от държавните дружества. Асен Василев предлага 100-процентно отчисление, което според него (по мнението му от края на април) може и трябва да се осъществи.

Служебното правителство взе решение държавните дружества да отчислят 50% от печалбата си в полза на хазната. ГЕРБ-СДС подкрепиха такова решение.

В интервю за БТА Добри Митрев, председател на Българската стопанска камара, каза, че дивидентите от държавните дружества, които трябва да влязат в бюджета, не трябва да са по-малко от 80 на сто, а не както се предлага – 50 процента. Не е необходимо да са 100 процента, за да могат и тези дружества да правят някакви инвестиционни политики и да се модернизират, коментира Митрев.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина