БългарияВластИзбориНовини

Има ли градска железница за Пловдив в ПВУ?

Атанас Пеканов обвини Асен Василев в лъжа и посочи, че в плана няма такова нещо, а само клипче. Досегашният финансов министър извади схема и последната версия на плана

Планът за възстановяване и устойчивост бе използван от бившия вицепремиер по европейските средства в служебните кабинети на Стефан Янев и Гълъб Донев – Атанас Пеканов, за атака срещу доскорошния финансов министър Асен Василев. Конкретен повод е дали Пловдив ще има метро.

Според Пеканов Асен Василев лъже, че е „вкарал проект за метро в Пловдив (градска железница) до летището в Плана за възстановяване (съответно трябва да се изпълни до лятото на 2026).“.

„Ясно е, че по време на избори се лъже много, но тази глупост ми идва в повече… Чувал съм за такива идеи от други хора, може и да са добри, но винаги са били само теоретични. Няма такъв проект, няма такова финансиране. Асен Василев показва една красива визуализация на 30-секундно клипче и обещава, че на базата на това клипче догодина може да започне строителството (а явно и да привърши малко след това, защото проектите по ПВУ са до лятото на 2026).

Какъв е смисълът от тази лъжа? Какво носи? Колко гласове носи? Как после да убедим хората, че не всички са маскари? Защото хората, излъгани от тези лъскави клипчета, ще повярват и ще чакат нещо да се направи. Как да ги убедим след това, че Европа всъщност прави смислени неща за нас? Е, след това разбира се винаги може да кажем, че някой друг е виновен, но да не се чудим защо има ниска избирателна активност, скептицизъм, анти-европейски настроения и други“, написа Атанас Пеканов в профила си във Фейсбук. 

Разбираемо, публикацията е харесана от членове на ГЕРБ като бившия министър на образованието Красимир Вълчев, съобщава offnews.bg 

Няколко часа по-късно дойде и отговорът на Асен Василев, който съобщи, че е учуден, „че Атанас Пеканов, който два пъти е бил министър, отговарящ за Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), не си е направил труда да го прочете. Иначе щеше да види, че проект за градска железница в Пловдив, която ще се финансира по ПВУ“, съществува във финалната версия на ПВУ от април 2022 г).

В него пише следното:

„Описание на Проект 1 – Въвеждане на редовно тактово влаково обслужване (тип S-bahn) в крайградските райони на София, Пловдив и други градове чрез закупуване на едноетажни и двуетажни оперативно съвместими електрически мотрисни влакове с максимална скорост 160 км/ч, оборудвани с ERTMS.

С оглед подобряване на обслужването с железопътен транспорт на най-големите градове на България – сред които София и Пловдив, се предвижда организирането на движение на регулярни крайградски влакове (тип S-bahn) в крайградските им райони.“

Етап 184 и 186: „42 електрически мотрисни влака (ЕМВ) за пътнически услуги в крайградския транспорт с максимална скорост от 160 km/h, оборудвани с бордова апаратура за ERTMS — 7 двуетажни ЕМВ с минимален капацитет от 300 места за сядане и 35 едноетажни ЕМВ с минимален капацитет от 200 места за сядане“.“

Василев е приложил и скица.

Потребител на Фейсбук е препратил текста на Асен Василев под твърденията на Атанас Петаков, който е коментирал следното: „аха, разбирам, защото попитах доста хора и никой не се сети кое нещо от текущите проекти в ПВУ въобще може да бъде представено като такъв проект. Значи закупуването на мотрисни влакове за цялата страна от големия проект на НКЖИ, ще бъде представяно като изграждане на надземно метро в Пловдив? Предполагам, че с много фантазия може да стане така, макар че визуализацията показва готова инфраструктура и че финансирането за такава уж било осигурено (което не изключва някога някъде в бъдещето да бъде осигурено от други източници или от общината)…“

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

 1. Има заговор срещу Пловдив и той е много сериозен.

  Първо, общественият транспорт нарочно е „смачкан“, за да може да се краде. Препродават се билетчета. Лъже се колко билетчета са продадени, за да се усвои субсидията. Какво? Не знаехте, че частниците ползват субсидиите – и общински, и държавни – за да ни карат в тези скапани автобуси? За спестяването на коли не е нужно да говорим. Леличките в транспортния отдел са на заплата, за да пият кафе и да пушат по цял ден.

  Второ, електробусове сигурно няма да видим, просто защото някой в София е размахал пръст, че не негов човек ще ги управлява. Не е като постоянно да няма преговори. Има. От „Под тепето“ следят, ама не следят достатъчно.

  Трето, летището ще бъде закрито, защото Летище „София“ ще бъде отслабено откъм полети, ако нашето се развие.

  Четвърто, за Пловдив са отпуснати 11 млн лева за озеленяване, но хората на ГЕРБ нарочно не ги усвояват, за да може да бъдат „върнати“.

  Пето, ГЕРБ-Пловдив има частна мини армия, която се активизира винаги преди избори – стикери, побоища, чупене. Знаете на кой отбор. Знаете и кой стадион.

  И шесто, обърнете внимание, че читалища има, дейност няма. Фестивали има, но са скара, бира и скапано ръкоделие. Културата е труп, особено в Стария град.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина