Зам.-главният прокурор: Разследва се Ветко Арабаджиев

Темида

10 арестувани и 60 000 лева иззети в акцията в хотел "Марица" в Пловдив и "Маринела" в София

Според btv, по неофициална информация, синът Вълчо също е задържан

Семейството не е в страната от 10 август, стана ясно на брифинг на Спецпрокуратурата

До момента 10 души са били задържани при специализираната акция на спецпрокуратурата днес хотел "Марица" в Пловдив и "Маринела" в София. В хода на претърсванията са намерени 150 000 лева, от които 60 000 били в кутия за обувки. Собствеността на сумата не е ясна. Иззети са и редица документи. Това съобщи зам.-главният прокурор и шеф на спецпрокуратурата Иван Гешев на извънреден брифинг в столицата.

Стана ясно още, че ще бъдат иззети и автомобили, а до края на деня наблюдаващият прокурор ще прецени какви обвинения да бъдат повдигнати на задържаните.

Специализираната прокуратура разследва собственика на хотелите  и Виктория груп  Ветко Арабаджиев, още хора от семейството му, както и управители и собственици на различни фирми, потвърди Гешев. Той уточни, че семейството му е извън страната от 10 август тази година.  

В отговор на журналистически въпрос дали 10-мата задържани са служители на Арабаджиев, Гешев отговори: „Не само. Това са и лица, които нямат формална връзка с фирми, собственост или контролирани от посоченото от вас лице, но които са използвани според разследването за това фирми, контролирани от един кръг лица да приспадат разследващ се данъчен кредит. Поставени лица на различни фирми, които не би следвало да имат нещо общо с това лице и официалните негови фирми“.

Трима от задържаните днес са от семейството, а останалите имат връзка с дейността на собственика на хотелите, допълни зам.-главният прокурор.

По-късно днес btv съобщи, че по неофициална информация, синът Вълчо също е задържан.

Към момента все още се провеждат действия по разследването. Текат множество претърсвания и изземвания на територията на различни адреси и МПС-та в София и Пловдив.

По думите на зам.-главния прокурор, насоката на разследването е, че е извършено пране на пари като престъплението е данъчно такова, което не изключва да има обвинение и в посока организирана престъпна група. Очаква се да бъдат открити много повече пари. До утре ще е ясно какво е намерено в хода на обиските.

Според изявлението на Спецпрокуратурата делото по случая е образувано преди 10 дни и обхваща период от началото на 2018-а до момента.

Споделете ни във:

1 thought on “Зам.-главният прокурор: Разследва се Ветко Арабаджиев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.