Прокуратурата потвърди: Двама са в ареста за стрелбата по охранител в Кършияка

Темида

снимка: marica

Повдигнати са им обвинения за опит за предумишлено убийство, наказанието е 20 години или доживотен затвор

Задържаните са криминално проявени и са действали в период, в който са били в изпитателен срок

Двама души са задържани с прокуроско постановление по случая с ранения охранител в пловдивския район "Северен", който бе прострелян в краката, прибирайки се от работа в неделя сутринта. Разследването е в активна фаза, като са извършени огледи, разпитани са свидетели, назначени са експертизи, съобщиха от Пловдивската окръжна прокуратура. До момента е установено, че става дума за умишлено престъпление, което е подготвяно отдавна. Вижте подробностите:

"След постъпване на 29.07.2018 г. на сигнал за стрелба с пострадал в кв. Кършияка в гр. Пловдив, под ръководството на Окръжна прокуратура – Пловдив, е започнало досъдебно производство за опит за убийство на 33-годишен пловдивчанин. В резултат на извършените от ОД на МВР – Пловдив незабавни оперативно-издирвателни мероприятия, са установени и задържани извършителите на престъплението.

На 30.07.2018 г. към наказателна отговорност за опит за предумишлено убийство /престъпление по чл. 116, ал.1, т.9, вр. чл. 115, вр. чл. 18, ал.1 от НК/ са привлечени двама арменски граждани със статут на постоянно пребиваващи на територията на Република България, като С.Х. на 28 години е обвинен, че е действал като извършител на деянието, а А.О. на 30 г. – като негов помагач.

Опитът за убийство е бил извършен след множество действия по приготовлението му, вкл. набавяне на оръжие, установяване местоживеенето, навиците и маршрутите на пострадалия, набавяне на средства за маскиране, оставяне на телефоните на обвиняемите на значително разстояние от мястото на престъплението, придвижване с автомобил до мястото на стрелбата и незабавно оттегляне оттам по същия начин. Именно поради тези действия, престъплението е квалифицирано като предумишлено.

Обвиняемите са задържани за срок от 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор, в рамките на които ще бъде внесено искане в Окръжен – Пловдив за вземане спрямо тях на мярка за неотклонение „Задържане под стража”.

Установено е, че и двамата обвиняеми са осъждани. С.Х. е осъждан общо три пъти – за нанасяне на телесни повреди и хулиганство, като престъплението, в което понастоящем е обвинен, е извършено в изпитателния срок на условното му осъждане. А.О. е осъждан веднъж – за притежание на наркотични вещества, като настоящото му деяние също е в изпитателния срок на условното му осъждане.

Предвиденото от закона наказание за престъплението по чл. 116, ал.1, т.9, вр. чл. 115, вр. чл. 18, ал.1 от НК е лишаване от свобода от 15 до 20 години, доживотен затвор и доживотен затвор без замяна."        

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.