Министър Каракачанов: Не мога да гарантирам нищо за живота на пилотите ни!

Гласове

Според него пилотите от Крумово загинали заради човешка грешка, вследствие на загуба на летателни рефлекси

„Пряката отговорност е, че 28 години не е имало достатъчно средства нито за пилотите на хеликоптери, нито за пилотите на самолети.“

Основната причина за фаталния инцидент с военен хеликоптер Ми-17 край Пловдив, при който загинаха капитан Пламен Пантилеев и капитан Стоян Неделчев, била „загубата на летателни рефлекси заради малкото летателни часове”. Това заяви днес в ефира на btv министърът на отбраната Красимир Каракачанов.  В студиото на „Тази сутрин” той подчерта, че това е личното му мнение.

„Няма да влизам в подробности, тъй като прокуратурата не се е произнесла. Основната причина, според мен, е загубата на рефлексите от малкото летателни часове, които имат пилотите. Всичко е човешка грешка. Когато трябва да реагираш на 30 метра височина, ти трябват рефлекси. А когато летиш малко, то е като с карането на кола и карането на велосипед.“

Министър Каракачанов заяви, че не може да гарнитира нищо за живота на българските военни пилоти. По думите му,това ще е така докато летателната техника не бъде вкарана в изправност и те не получат гарантирана възможност да летят.

 „Не искам да продължавам да ходя на погребения на български войници!“, избухна той.

Ние загубихме усещането, че трябва да се грижим за своите институции като държава, една от които е армията. 25 години армията е недооценявана и недофинансирана.

Искате да ви излъжа ли? Това е истината! Каква отговорност да понеса, кой да я понесе? Да се върнем 28 години назад ли? Пряката отговорност е, че 28 години не е имало достатъчно средства нито за пилотите на хеликоптери, нито за пилотите на самолети, 28 години не са отделяни средства за тази техника“, заключи министърът.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.