ЗдравеПУЛС

Жена със счупен гръден прешлен отново на крака след уникална операция в УМБАЛ

Дариха балонна кифопластика за 70-годишната пациентка, страдаща от остеопороза

70-годишна жена с фрактура на 12-и гръден прешлен бе вдигната на крака след уникална за страната миниивазивна перкутанна вертебропластика в УМБАЛ „Свети Георги“. Това съобщи началникът на Клиниката по ортопедия и травматология в болницата проф. д-р Владимир Ставрев.

Счупването на прешлена е станало при извършване на домакинска работа. Заради изгубване на плътността на костите още преди 8 години жената е имала счупване на втория поясен прешлен. Тогава са били поставени титаниеви импланти, които да осигурят възстановяване и  устойчивост в засегната област.

Фрактурата на 12-и гръден прешлен обаче е в близост до жизненоважни органи и кръвоносни съдове в гръдната кухина, затова екипът на проф. Ставрев е пристъпил към най-щадящият познат в Европа метод за лечение – балонна кифопластика. При нея посредством пункции през кожата, с балонни катетри е достигнато мястото на строшения прешлен. Катетрите са възстановили кухината на прешлена и тя е била запълнена с изотермичен цимент.

Процедурата не само укрепва, но и повдига прешлена така, че той да си върне първоначалната форма, а с нея и функцията си, обясни проф. Ставрев. След операцията жената вече може самостоятелно да се движи и до дни ще бъде изписана от Клиниката по ортопедия и травматология на УМБАЛ „Свети Георги“.

Процедурата не се покрива от бюджета на Националната здравноосигурителна каса и пациентите трябва да заплащат 7 хил. лева. 70-годишната жена е пенсионерка и не е можела да си позволи жизненоважната за нея операция. Тежкото й здравословно и финансово състояние е трогнало представителите на фирмата доставчик на консумативите за балонната кифопластика и те са осигурили безплатно всичко необходимо за миниинвазивната интервенция.

Данните в световен мащаб показват, че след направена вертебропластика като балонната кифопластика се наблюдава намаляване и почти изчезване на болката при пациентите с остеопоротични фрактури. По-малък е процентът на усложнения след процедурата, което показва, че тя е сравнително безопасна. Болничният престой също е съкратен до 3 дни, като възстановителният период също е не е продължителен и е свързан с прием на значително по-малко количество болкоуспокоителни, отколкото при по-стари методи на лечение.

Ортопедите са категорични, че при остеопоротичните счупвания на прешлените перкутанната вертебропластика – и  в частност балонната кифопластика, е само един от методите за комплексно лечение. Важно е да се лекува и основното заболяване. В случая със 70-годишната пациентка ще бъдат назначени консултации с рехабилитатор и ендокринолог, които да назначат подходящата терапия за възстановяване след операцията и за продължаващото лечение на остеопорозата.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
📨 Изпрати новина