ЗдравеПУЛС

Испански лекар направи уникална за България операция в УМБАЛ „Свети Георги“

5-сантиметров тумор в белия дроб бе изваден през 3-сантиметров отвор

Прилагайки свой уникален метод, интервенцията демонстрира испанският гръден хирург д-р Диего Гонзалес Ривас

За първи път в България в УМБАЛ „Свети Георги“ – Пловдив бе демонстрирана миниинвазивна операция за отстраняване на карцином на белия дроб през един разрез с размер 3 см. Уникалната интервенция, т.нар. унипортална видео-асистирана торакоскопска лобектомия, бе извършена днес в Интегралния център на лечебното заведение от създателя на методиката д-р Диего Гонзалес Ривас от Университетската болница „Хуан Каналехо” в Ла Коруня, Испания.

Интервенцията бе приложена при 62-годишен мъж, на когото в рамките на 2-часова лапароскопска операция бе отстранена една трета от долния лоб на десния бял дроб, къде се е намирал тумор с размер 5 см. В момента пациентът е в Клиниката по гръдно-коремна хирургия, а не в КАИЛ, където би трябвало да бъде настанен, ако операцията бе извършена по познатия до момента метод – през три отвора, обясни д-р Ривас.

Тъй като в този случай няма метастази и не предстоят други терапии, се очаква мъжът да бъде изписан до 2-3 дни. Утре му предстои снимка на белия дроб, а вдругиден ще бъде махнат поставения днес гръден дрен. В рамките на десетина дни оперираният ще се възстанови и ще може да се върне към обичайните си задължения, разказа д-р Александър Янкулов от Клиниката по гръдно-коремна хирургия. Той посочи, че при отворените операции, каквито често се правят в България, пациентът бива изписван между 7 и 10 дни след операцията, а възстановяването е едва след 1 месец.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина