ГрадътЖивотНовиниПУЛС

В Пловдив годишно се извършват близо 2000 прегледа на пациенти с псориазис

Дерматолози от Пловдив и техни пациенти станаха герои във филм, даряващ надежда на болните с псориазис

Двама дерматолози от Пловдив и техни пациенти станаха герои във филм, даряващ надежда на болните с псориазис. Видеоисториите са част от проекта „Псориазисът не е само кожа“ на Института за здравно образование. Пловдивските филми се излъчват премиерно в навечерието на Световния ден за борба с псориазиса – 29 октомври.

Историите разказват през какви страхове и емоционални състояния преминават пациентите с псориазис, как реагират на тях околните и как заедно със семействата си и своите лекари намират надеждата в нови решения, които съвременната медицина предлага. Целта е да се даде кураж и на други, защото псориазисът не е присъда – той може успешно да се контролира. В Пловдив годишно се извършват близо 2000 прегледа на пациенти с тази диагноза.

Псориазисът не е обикновено кожно заболяване, а страдание, което оказва сериозен отпечатък върху живота на пациентите. Това е едно от петте заболявания, признати от СЗО за изключително важни за съвременния човек. Негативно му отражение върху качеството на живот може да бъде сравнено, а в някои случаи дори да превишава това на диабета, тежката депресия, инфаркта и някои онкологични заболявания като рака на гърдата. 80% от пациентите с псориазис съобщават, че той влияе негативно върху живота им. Доказано е, че заради страданията и дискомфорта, който изпитват заради заболяването, пациентите често посягат към алкохола и тютюнопушенето, злоупотребяват и с упойващи вещества.

В световен мащаб, заболяването засяга около 2-3% от общото население или това са 125 милиона души. Проявява се еднакво при мъже и жени. Има го във всички раси, но европеидната е по-често засегната. Болестта се проявява на възраст между 11 и 45 години, но може да се появи на всяка възраст. Особено активно е заболяването през пубертета. Всяка година, околко 20 000 деца в света под 10 г. се диагностицират с псориазис. Годишно в Пловдив се регистрират около 2000 прегледа на пациенти с тази диагноза.

„Псориазсисът не е заразен!“ – е едно от основните послания към всички.

В последните години е установено, че псориазисът е не само кожно, а системно заболяване, т.е. засяга и други органи и системи в организма. Една от най-тежките форми на псориазиса е псориатичният артрит, който може да доведе до инвалидизация. Появява се при около 30% от пациентите с оток, зачервяване, затопляне, сутрешна скованост и деформация на ставите. Пораженията на ставите най-често се установяват няколко години след кожните, но понякога артритът може да възникне едновременно или да предшества кожните изменения. Най-често се засягат ставите на пръстите на ръцете и краката, но могат да се засегнат и големи стави и гръбначния стълб.

Пациентите с псориазис често имат и съпътстващи заболявания на сърдечно-съдовата система, диабет тип 2, метаболитен синдром.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина