ЗдравеПУЛС

Уникална миниинвазивна гръдна операция в УМБАЛ Свети Георги

Испански хирург ще демонстрира собствена иновативна методика

Уникална в световен мащаб миниинвазивна гръдна операция ще бъде направена утре в УМБАЛ Свети Георги от испанския гръден хирург д-р Диего Гонзалес Ривас. Той ще представи създадена от самия него методика – т.нар. унипортална видео-асистирана торакоскопска лобектомия. Лапароскопската интервенция ще бъде извършена в Интегралния център на 2 етаж в хирургиите.

Организатори на демонстративната операция са Клиниката по гръдно-коремна хирургия на УМБАЛ Свети Георги и Катедрата по специална хирургия към Медицински университет – Пловдив. Д-р Ривас практикува в Центъра по гръдна хирургия на Университетската болница Хуан Каналехо в Ла Коруня.

Избраният пациент е 62-годишен мъж от Пловдив с диагноза карцином на белия дроб и очакванията се, че на втория ден след операцията той ще бъде изписан от Клиниката по гръдно-коремна хирургия. След операцията д-р Диего Гонзалес Ривас ще изнесе публична лекция на тема: „Еволюция на миниинвазивната гръдна хирургия: от три към еднопортална техника, маншетни резекции и интервенции при неинтубирани пациенти”.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина