ЗдравеПУЛС

Трима спешни медици от Пловдив получиха признание от пациентските организации

Те са отличени в Първите годишни награди „Спешните медици на България 2018“

Христина Спасова, Вили Батакчиева и Иван Конакчиев са имената на трима спешни медици от Пловдив, които са отличени от пациенти в различни категории за „Спешните медици на България 2018“.

Пациентските организации у нас учредиха и присъдиха за пръв път Национални награди  „Заедно с теб“ за „Спешни медици, с които се гордеем“ . Поводът е 27 май – Световен ден на спешната медицина

В категория „Спешен медицински специалист“ е номинирана дългогодишната сестра в Спешно отделение УМБАЛ Пловдив – м.с. Христина Спасова.

Другите двама са единствените отличени в категория „Спешен долекарски екип“.  Мед. фелдшер Вили Батакчиева, ФСМП Куклен ЦСМП Пловдив – дългогодишен фелдшер в ЦСМП Пловдив и Иван Конакчиев, шофьор, ФСМП Куклен ЦСМП Пловдив, който се обучава за парамедик. Те спасяват турист паднал в дълбоко дере.

На 30.05.2017 г. на обяд на телефон 112 е получен сигнал за мъж, който е паднал в дълбоко дере над хижа "Здравец”. Към мястото са били изпратени екипи от Сектор СОД, Втора Районна служба служба ПБЗН, Оперативен център при РДЗН – Пловдив, Планинска спасителна служба и Спешна медицинска помощ. Пострадалият е бил открит в дълбоко дере, с травми по тялото вследствие на падането. С добра екипна работа пострадалият е  изведен на главния път и предаден на екипа на спешна медицинска помощ, който са го откарали към болницата. Операцията е продължила 4 часа, пациентът е бил с измръзване и пневмоторакс, но благодарение на професионализма на спасителните екипи и спешните медици е спасен.

Тази година 27 май официално за прът път е обявен от Европейската асоциация по спешна медицина EUSEM за световен ден на спешната медицина.

Пациентски организации „Заедно с теб“ учредиха наградата с цел да помогнат на хората да разберат, че спешната медицинска помощ се изпълнява по-добре от компетентни професионалисти, лекари специалисти по спешна медицина, медицински сестри, парамедици, техници, компетентен помощен персонал и работещи в организирани структури и системи, обучени в оказването на спешна медицинска помощ. Грамотите ще бъдат изпратени на директорите на лечебните заведения, в които работят отличените спешни медици.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина