ЗдравеПУЛС

Професор Джамбазов върна слуха на двама пациенти след уникални операции

Уникални за страната демонстрационни ендоскопски операции на двама пациенти с едностранно намаление на слуха извърши днес ринологът проф. д-р Карен Джамбазов, изпълнителен директор на УМБАЛ „Свети Георги”.

61-годишната жена и 55-годишният мъж, избрани за хирургията на живо днес, са пациенти на Клиниката по ушно-носно-гърлени болести на УМБАЛ „Свети Георги”. Проблемите със слуха при тях са били предизвикани от непроходимост на Евстахиевата тръба, която служи за вентилация и изравняване на налягането в средното ухо. Поради запушването на тръбата, което може да се дължи на неясни причини, в средното ухо се е получил вакуум, хлътване на тъпанчето и поява на течност в тъпанчевата кухина.

След като са изключени възможни причини като хроничен синузит, тежки деформации на носната преграда, алергии и др., с оглед избягването на други оперативни методи, се преминава към балонната тубопластика на Евстахиевата тръба – BET (Balloon Eustachian Tuboplasty). Под обща анестезия и под ендоскопски контрол през носа на пациентите бе направена дилатация (разширяване) на Евстахиевата тръба. В носа на всеки от пациентите бе въведен специален катетър, който достигна до Евстахиевата тръба и бе раздута до достигане на налягане от 10 bar, подобно на интервенцията в съдовете на сърцето. След дилатацията на 61-годишната жена бе направена и парацентеза на тъпанчето на дясното ухо – целенасочено пробиване на тъпанчевата мембрана, за да се изчисти секретът в него, появил се там вследствие на проблема с Евстахиевата тръба. При мъжа бе направена дилатация двустранно, защото при него е установен двустранен отит и хлътване на двете тъпанчеви мембрани.  Благодарение на извършените балонни тубопластики пациентите ще получат дълготрайно подобряване на вентилацията на Евстахиевата тръба. Възстановителният период след тази миниинвазивна интервенция е 2-3 дни, а самото изписване от Клиниката по УНГ болести става още на следващия ден.

Процедурата е популяризирана за първи път преди 5 години в Германия. До момента тя е приложена на 15 хил. пациенти от 30 страни. Направените изследвания през този период показват, че при 80 на сто от случаите е постигната желаната успеваемост – дългогодишно подобрение. Преди да започне прилагането на този метод подобрение е имало едва при 5% от пациентите.

Демонстративната хирургия бе наблюдавана в реално време посредством видеовръзка с операционната зала от специалисти в областта на ушно-носно-гърлените болести от цялата страна и специализанти. Преди и след операциите бе направена презентация на използвания метод и бе излъчен филм с демонстрационни операции, правени в Германия.

Двете ендоскопски операции бяха извършени във Високотехнологичния център за трансфер на знания и здравни технологии на УМБАЛ „Свети Георги”, създаден на базата на вече съществуващия Интегрален център, оборудван с иновативна апаратура. Към настоящия момент УМБАЛ „Свети Георги“ е единствената болница в България, която разполага с подобна инсталирана и работеща система. Тя включва два основни компонента: О-рамо и хирургична навигация и позволява въвеждането на нови методи за лечение и диагностика, каквито в момента не е възможно да се прилагат с наличните обикновени флуороскопски апарати.

Високотехнологичният център осигурява компютърно навигирана хирургия в реално време. В него се извършват ендоскопски и ендоназални операции на хипофизата, ендоскопски операции на базата на черепа, миниинвазивни операции на гръбначния стълб, както и корекции на малформации при деца и възрастни, обясни проф. д-р Карен Джамбазов.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

3 коментари

  1. Не Ви пожелавам да отидете там в УНГ, Джамбазов прави само панаири за да се хвали , нали е арменец. Но съветва малко по-приближените си да бягат далече, далече, отвъд Хамбург, за да си решат финансовите проблеми ! Там крак повече няма да ми стъпи . Жалко за обикновенните лекари, те са истинските специалисти – как не ви стана ясно, че има ли „професор“ отпред- боклук и мошенник е ! А Джамбазов е помствен мошенник и крадец !

  2. Тука има много нагласени работи. Джамбазов тана професор без да отговаря на изискванията на закона за научните степени с много нагласени работти и по системата „аз на тебе ти на мене“ Тази операционна ,в която работи е нагласена за него и от него като неетично подтисна другите специалисти(неврохирурзи,ортопеди- травматолози,съдови хирурзи и т.н) с разни хватки от позицията на изпълнителен директор.Идва време за смяна и започва PR акцията

  3. Болницата на “ братя Галеви “ източва не само здравната каса , но най-вече държавата . Откупват се от всякакво правосъдие с откраднатите пари от джобовете ни . Главният крадец е ММ . Ректорът е много тъп и страхлив македонски помак . Каренчо „Галев “ получава суха комисионна от ММ и си трае . Сестра „Галева “ върти далавери в медицинския колеж , баща й на 70 години го кръстиха професор …Цялата крадлива глутница е сита и доволна …

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина