ЗдравеПУЛС

Професор Джамбазов с изключителна операция в УМБАЛ

Ендоскопски операции на тумори в Интегралния център на УМБАЛ Свети Георги

Две сложни ендоскопски операции за премахване на тумори в главата бяха извършени в Интегралния център на УМБАЛ „Свети Георги“.  Първата бе на 53-годишен мъж от Казанлък с олфакторен невробластом – от т.нар. смесени тумори. В продължение на 3 месеца пациентът е страдал от главоболие, намалено обоняние и затруднено носно дишане. На практика туморът е заемал носната кухина вляво, както и всички синуси в тази област.

Засегната е била базата на черепа, което е наложило комбинирана операция от ринолог и неврохирург. Посредством ендоскопски достъп ринологът проф. д-р Карен Джамбазов, изпълнителен директор на УМБАЛ „Свети Георги“, отстрани тумора през носа. След премахването на олфакторния невробластом беше необходима пластика на дурата – твърдата мозъчна обвивка. Тя бе направена от доц. д-р Христо Желязков, началник на Клиниката по неврохирургия в УМБАЛ „Свети Георги“. По време на операцията бе използван ендоскопски инструментариум от ново поколение, включително и интраназален дрил.

Втората операция бе изцяло неврохирургична и при нея бе отстранен мозъчен тумор – олфакторен менингиом, разпрострял се двустранно. Той изхождаше от назалната повърхност на предната челна ямка. Отново бе предвидено отваряне на черепа, като премахването на тумора стана с използване на операционен микроскоп от най-висок клас. Пациентът е 63-годишен пловдивчанин, който в продължение на 3 месеца е страдал от главоболие, обща слабост, световъртеж, залитаща походка и изчезнало обоняние. Диагнозата му е била поставена след биопсия на засегнатия участък. Операцията извърши екип от Клиниката по неврохирургия на УМБАЛ „Свети Георги“.

Интегралният център е част от Високотехнологичния център за трансфер на знания и здравни технологии на УМБАЛ „Свети Георги” и е оборудван с иновативна за страната апаратура. Към настоящия момент пловдивската университетска болница е единственото лечебно заведение в България, което разполага с подобна инсталирана и работеща система.

Високотехнологичният център осигурява компютърно навигирана хирургия в реално време. В него се извършват ендоскопски и ендоназални операции на хипофизата, ендоскопски операции на базата на черепа, миниинвазивни операции на гръбначния стълб, както и корекции на малформации при деца и възрастни, обясни проф. д-р Карен Джамбазов. Всички хирургични интервенции могат да се записват или да се наблюдават в реално време посредством видеовръзка.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина