ЗдравеНовиниПУЛС

Правителството в оставка прие днес нов пандемичен план

От понеделник в някои области се въвежда „задължително носене на маски в здравни, лечебни и социални заведения, по възможност – работа от разстояние, спазване на дистанция“

Правителството прие днес нов Национален пандемичен план. Въпросът е дали ще го следват? Това е логичният въпрос, след като доц. д-р Ангел Кунчев обяви пред журналисти малко по-различен от предвидени в плана формат на ограниченията, които влизат в сила от 18 юли.

В Пловдив, където взе участие в семинар, главният държавен здравен инспектор обясни, че от понеделник в някои области, които са в Етап 1 се въвежда „задължително носене на маски в здравни, лечебни и социални заведения, по възможност – работа от разстояние, спазване на дистанция“, гласи цитатът от БТА. В момента по заболеваемост в Етап 1 са около една трета от областите в страната – по думите на доц. Кунчев – София, Варна, Бургас, Добрич, Враца и Перник.

Според плана в регионите в Етап 1 са предвидени следните задължителни мерки: носене на защитна маска в здравни и социални заведения, в градския транспорт и други обекти с висок риск от заразяване, т. е. кръгът на местата, на които трябва да ходим с маска, е значително по-широк. В детските заведения (ясли, градини) се провежда сутрешен филтър за недопускане на занятия на деца със симптоми. Филтър се предвижда и в социални институции, нещо, което също не бе споменато да влиза в сила от понеделник. При възможност се преминава към дистанционна работа.

Когато един от регионите влезе в Етап 2, мерките вече ще бъдат национални, съобщи още главният държавен здравен инспектор. Вероятно всички мерки от Етап 2 няма да бъдат валидни за цялата страна, тъй като в плана е направено уточнение, че регионалните здравни инспекции могат да налагат локални ограничения. Не става ясно обаче какви ще са мерките в национален мащаб, които ще се въвеждат.

В Етап 2 носенето на маска става задължително и във всички образователни, културни, спортни институции и по време на събития, свързани със струпване на хора. Намалява се броят на хората в търговските обекти до 1 човек на 8 м2. Ограничават се свижданията в лечебни заведения и в специализираните институции. Ограничават се извънучилищните мероприятия и събирания на деца и младежи.

На пръв поглед са заявени сериозни намерения за ограничаване на заболеваемостта, макар да не става ясно на базата на какви конкретни показатели за заетостта в лечебните заведения ще преминава от един към друг етап. Уточнено е само, че „етапите и мерките се определят въз основа на ясен математически модел, отчитащ 14-дневната заболяемост по региони, % заетост на неинтензивни и интензивни болнични легла“. Какъв е коефициентът и какъв е процентът за всеки етап не е посочено.

Липсата на конкретни параметри позволява известна гъвкавост при вземането на решения или липсата на такива. Друго обяснение за отсъствието на точни показатели е, както се изразяват здравните експерти, „изменчивостта на вируса“, която засега сочи към по-леко протичане на инфекцията с всеки следващ вариант и все по-малко хора в болниците. Тоест ситуацията е „динамична“.

Както и да тълкуваме фактите по плана обаче, имаме области в Етап 1, за който са разписани конкретни мерки. От казаното от доц. Кунчев следва, че те няма да бъдат приложени в пълния им обем. Но след като премиерът обеща спокойно лято, вероятно това е в реда на нещата.

Източник: offnews.bg

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина