ЗдравеПУЛС

Младите хора за изборите: Гласуването трябва да е лично право!

Санкциите за не гласуване не са толкова сурови. В Латинска Америка те лишават от всякакви граждански права

В България бялата бюлетина няма стойност на глас

Допитахме се до много млади хора, за да разберем какво мислят те за изборите и референдума. Оказва се, че мненията са противоречиви, но преобладава това, че изборите не трябва да са задължителни, а лично право.

Да има наказание за не гласуване е алогично. Ако държавата толкова държи да се гласува задължително, то тогава трябва да позволят да дадеш вота си от всеки край на страната, коментират живущи в други градове, които трябва да пропътуват много километри, за да стигнат до избирателните си секции.

Санкциите за доста са неоправдани и не толкова притеснителни. В държавите от Латинска Америка, например, ако не гласуваш те приемат като гост на държавата. Все едно не искаш нищо от нея, затова и те лишават от много граждански права и позиции.

Друг проблем за младите са въпросните кандидати и бялата бюлетина. Ако отбележат, че не гласуват за никого, в края на деня тези гласове ще се разпределят. Тя няма стойността на глас, както в чужбина, където ако повече от 50% гласуват с нея, изборите се развалят и правителство не се назначава.

Другата страна е „За“ задължителното гласуване, защото то повишава избирателната активност.

В България няма силни демократични традиции и едно задължително гласуване ще изкара повече хора до урните (колебаещите се например), ще повиши представителността и ще намали влиянието на купения и контролиран вот. Задължителното гласуване не е практика, подходяща за зряла демокрация, но нашата все още не е такава и това определено е едно от нещата, които биха помогнали за гражданското образование и съзнание, споделя наш редовен читател.

При референдума нещата са много по-изяснени. Множеството граждани подкрепят идеята за 2 в 1.

Отделените субсидии не са кой знае колко на фона на това, какви пари се харчат в страната, обяснява младеж от столицата.

Един от големите проблеми на младите хора в страната е факта, че премахнаха въпроса за намаляването на парламентарни представители. България е една от държавите с най-голям брой политици и всички желаят цифрата да се понижи.

Не ни трябват толкова много депутати, категорични са те!

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина