ЗдравеНовиниПУЛС

Как да намалим риска от вредни храни, цигари и алкохол?

15 до 20% българи по-малко в болница, ако половината пушачи откажат цигарите

Смъртността и заболеваемостта на европейците може да бъде намалена ако се вземат адекватни мерки само в три области – нездравословно хранене, тютюнопушене и злоупотреба с алкохол. Статистиката на болестите, свързани с тези вредни навици сериозно ще се промени, а хиляди животи могат да бъдат удължени само с промяна на потребителското поведение. Намаляване броя на инфарктите, инсултите, онкологичните, респираторните и метаболитни заболявания е възможно с адекватни държавни политики и програми, което би довело до редуциране с милиарди на обществените разходи за здравеопазване в ЕС.

Лекари, икономисти и специалисти по обществено здраве коментираха темата „Намаляване на вредата от рисковите фактори: по-добра защита на по-ниска цена“  по време на международна медийна среща, част от осмата научна конференция „Факти, противоречия и дебати в диагностиката и лечението на сърдечни и съдови заболявания“, организирана от „Арбилис“.

 „В днешната реалност има редица фактори като тютюнопушене, прекомерна употреба на алкохол, нездравословно хранене, които не могат да бъдат напълно предотвратени, но нивото на риска може да се промени така, че да се редуцира негативният ефект върху човешкото здраве. Ние никога няма да сме перфектни по отношение на рисковото си поведение. Но можем да контролираме риска, стига да сме добре информирани как да намалим вредата за обществото като цяло“, каза проф. Борислав Георгиев, началник на Клиниката по кардиология в Националната кардиологична болница.

В Европа:17%  смъртност от болести, свързани с нездравословно хранене

 „В Словакия могат да бъдат избегнати почти 14 хиляди смъртни случая годишно, ако изпълняваме мерки за превенция и предоставяме подходящо лечение“, каза един от чуждестранните гости на събитието – експертът по обществено здраве Мартин Сматана, който има солиден професионален опит в здравните фондове и системи на Англия, Чехия и Словакия. „Най-добре в тази област се справят Испания, Италия и Исландия и виждаме, че те правят много за превенцията на заболяванията. Общото между тези три държави е и по-добрият начин на хранене – употребява се по-малко сол и захар, храната е тип Средиземноморска диета – предимно с риба и зеленчуци. Това не е така нито за Словакия, нито за България.“ Най-нездравословно се хранят в Унгария и Словакия, сочи статистиката.

Болестите, свързани с нездравословното хранене, са причината за 17% от смъртните случаи в Европа, показват данните от специален доклад на GLOBSEC, разработен за Словакия. Страната е сред европейските страни-членки с най-висока смъртност поради нездравословно хранене – 26% от словаците умират заради болести, свързани с лоша диета. При премахване на транс-мазнините, чрез 30% данък върху безалкохолните напитки със съдържание на захар и 10% субсидиране на плодовете и зеленчуците биха могли да се стимулират по-добри хранителни навици. Така могат да се предотвратят около 4000 смъртни случая в Словакия всяка година, а наред със спасените животи това може да спести 40 млн. евро годишно в бюджета за здравеопазване.

Алкохолните напитки – данъци според съдържанието на чист алкохол

Алкохолът се определя като втората по важност причина за предотвратима смърт в света.  Успешните политики за намаляване на вредата от алкохола в Словакия биха включвали стимулирането на по-малко вредните алкохолни напитки, заместващи по-вредните чрез увеличаване на данъчните ставки пропорционално на съдържанието на чистия алкохол, ограничаването на количеството, което се употребява и рестрикции за продажбата на алкохол след определен час вечер. Важно е също така да се повиши възрастта, след която е разрешена употреба на алкохол и тя да стане 21 години.  Тази мярка следва да се прилага строго, съветват експертите от Словакия, която отчита най-висок процент общо потребление на алкохол и травми, дължащи се на употребата му.

В Германия по-рисково поведение спрямо алкохола проявяват младите жени. 80% от общата консумация на алкохол е на бира и на вино, а нивото остава на същите нива през годините. Причината е, че алкохолът не е достатъчно регулиран и обложен. В най-младата и в най-възрастната група имаме надвишаване на рисковия дневен лимит алкохол, казва икономическият експерт Александър Хинц.

Акциз на тютюна  – според вредата  

И докато при алкохола намаляването на вредата е най-вече постижима с намаляване на приема до умерено пиене, то при цигарите се препоръчва пълното им спиране. Но тъй като това на практика се оказва трудно – трябва да се предприеме намаляване на вредата от тютюнопушенето чрез алтернативи, казва Хинц и посочва немската практика – най-високорисковият продукт цигари е с най-висок данък, а алтернативните  електронни цигари са с най-нисък данък. Ако само половината пушачи заменят цигарите с алтернативи с намалена вреда, случаите на инфаркт, инсулт, рак на белия дроб и ХОББ биха спаднали с близо ¼ при германците в средна възраст, сочи анализът на експертите от PIVOT Германия,  представен от Александър Хинц.

Преминаването на продукти с намален риск увеличава годините живот в добро здраве. Дори само половината пушачи да минат на бездимна алтернатива, качеството на живот се повишава значително и в двете изследвани възрастови групи. Заболеваемостта от четирите болести би спаднала с цели 22% в групата на 33-44 годишните.   При 45-64-годишните качеството на живот, измерено като намаляване на годините живот с увреждане, нараства с цели 25%.

„Ориентираната към иновациите регулаторна система може да допринесе за намаляване на риска чрез насърчаване на технологичните продуктови иновации. Резултатите дават ясно да се разбере, че регулацията на тютюна трябва да е изработена така, че да стимулира конкуренцията с цел да се създадат най-добрите продуктови иновации с най-висок потенциал за намаляване на риска“, сочи германският опит на Хинц.

България: 186 000 пациенти по-малко, ако 50% от пушачите променят вредния навик

С 8 млн. жертви годишно, тютюнопушенето е една от често срещаните причини за предотвратима смърт по света. Увеличава се рискът от коронарна болест на сърцето и инсулт с 2 до 4 пъти, а за рак на белия дроб – с 25 пъти. Освен щети върху здравето, цигарите причиняват сериозни разходи от публичните фондове за лечение.

Пропуснатите ползи за икономиката на България, свързани с тютюнопушене, възлизат на 4.4 млрд. лв. или 3.7% от БВП за 2019 г., изчисляват икономистите от ЕКИП в свой доклад по темата за нагреваемите тютюневи продукти и техния ефект върху обществените фондове. В проучването се посочва колко от публичните разходи за здравеопазване (хоспитализации при свързани с пушенето 4 болести – инфаркт, инсулт, рак, ХОББ, лекарства, болнични, пропуснати ползи, неработоспособност) могат да бъдат спестени в различни сценарии.

„При преминаване на половината от пушачите на алтернатива с намалена вреда 186 000 души по-малко ще бъдат пациентите в болниците или в здравната система от четири, свързани с пушенето диагнози. Това е намаление с приблизително 15-20% на хоспитализациите на година“, каза един от авторите на доклада, макроикономистът Аркади Шарков, който е член на Обществения съвет към „Индекс на болниците“ и на Обществения консултативен съвет към БЛС.

В този сценарий за година смъртните случаи от рак, инфаркт, инсулт и ХОББ биха намаляли с 4200. Разходите за лечение биха били с 50 млн. лева по-малко, а общо 4 млрд. лева ще бъдат спестените разходи за здравеопазване и нетрудоспособност. Ако  50% от пушачите заменят цигарите с негорими тютюневи изделия икономистите изчисляват, че ще бъдат взети 166 000 болнични дни по-малко, а годините живот с увреждане вследствие на заболявянията, свързани с тютюнопушене ще намалеят със 107 000.

„Предотвратимата смъртност е ключов фактор за икономиката. Потенциалните ефекти от промяната на потребителските навици (преход към по-малко вредни алтернативи) възлизат на 1.8 млрд. намаление на негативните ефекти или 41% намаление на финансовото измерение на щетата“, казва още Аркади Шарков.

 

Източник на снимките:Арбилис

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина