ЗдравеПУЛС

Грамадата на нашето недоволство изчезва

След реконструкцията на Дондуковата градина камарата с камъни няма да я има  

Ти, камък за какво ще сложиш днес – 20 години по-късно?

"А грамадата расте пак
невидимо, тайно,
и камъни върху нея
фърчат непрестайно;
че когото Бог накаже,
светът не прощава,
че който много търпи, тегли
много отмъщава.”

Иван Вазов                                                                            

"За да ни напомня, че "Цялата държавна власт произтича от народа". Това се чете на нещото, което играе ролята на паметник, посветен на Януарските събития отпреди 20 години.

Грамадата, както е известна купчината с камъни в Градската градина до Природо-научния музей, с всяка изминала година става все по-малка и все по-неподдържана. .. и така до момента, в който ще изчезне съвсем.

В проекта за реконструкция на парка  липсва грозната купчина с камъни, разбра Под тепето. Има си обяснение – Градинката до Енергото е създадена след Освобождението през 1878 год от прочутия Люсиен Шевалас. Главен вдъхновител и разпоредител за оформянето е генерал-губернатора на Санстефанска България княз Дондуков-Корсаков. Поради особената значимост на първата градска градина за озеленяването на Пловдив,  тя е обявена за паметник на българската градинско–паркова култура. А „грозната грамада”, иначе казано е „пльосната” там, без да е съгласувано поставянето й с компетентните органи. За това си отива.

И като няма да има какво грозно нещо  "да ни напомня, че "Цялата държавна власт произтича от народа" и за историята и преживелиците в  Зимата на нашето недоволство, нашата лична и общата – всенародна, версиите на сините и версиите на червените… и как се стигна до появата на този "паметник"…

 

Та питаме: Ти, камък за какво ще сложил 20 години по-късно?

Ето й нашия списък.

Слагаме камък за испанците и общата ни работа, защото „маняна” вече отива към една бременност – близо 9 месеца чакаме да се роди електронното таксуване.

Слагаме много камъни за коматевци. На тях са им нужни особено на къра да стъпват отгоре им,  докато се прибират през „нивите”.

Камък за държавните пари за Пловдив Европейска столица на културата 2019.

Два големи камъка от Тютюневия град, за да се спъват в тях пред общината и министерство на културата.

Камък за закъсалите реформи в съдебната система, здравеопазването и образованието.

Камък за липсата на сговор в управляващите…

Ти, камък за какво ще сложиш днес?

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина