ЗдравеПУЛС

Еврокомисарят Витянис Андрюкайтис в Пловдив: Нужно е да има смели хора, които да се борят за качество на живот

Навсякъде се сблъскваме с едни и същи проблеми. Всички сме равни, каза на дебат в Медицинския университет комисарят по здравеопазване и безопасност на храните

Андрюкайтис провокира аудиторията с въпроса „Кой в тази зала се е ваксинирал срещу грип?”. Ръка вдигна той и още трима души

Даниела Дариткова: Глобалният проблем в здравеопазването е дефицитът на кадри, който се очертава в следващите години

Нужно е да има смели хора, които да се борят за качество на живот. Това заяви еврокомисарят по здравеопазване и безопасност на храните Витянис Андрюкайтис на дебат за здравеопазването в Европейския съюз, организиран в Медицинския университет в Пловдив като част от програмата на европредседателството. Коментарът на Андрюкайтис дойде след въпрос от мъж от публиката относно дефицита на лекарствените продукти, мръсния въздух и водата, която пием като заяви, че в някои отношение се чувства като втора ръка човек в рамките на съюза. Ние всички сме равни. Не говорете за втора ръка хора. Проблемите с въздуха са едни и същи и са навсякъде. Както в Пловдив, така и в Брюксел, така и в Париж, и навсякъде в Европа. Ние, всички заедно, трябва да сме отговорни, информирани и да се борим с климатичните промени. Сблъскваме се с едни и същи проблеми. Двоен стандарт има навсякъде, отбеляза в отговор на въпросите комисарят.

В началото на дискусията той подчерта, че в МУ се чувства като у дома си, тъй като е медик по професия. Тук всичко е близко до сърцето ми, усмихна се Витянис Андрюкайтис. Председателят на Парламентарната комисия по здравеопазване Даниела Дариткова също заяви, че се чувства като у дома си в Медицинския университет в Пловдив, тъй като от тук е тръгнала. В този контекст тя не скри, че глобалният проблем в здравеопазването е дефицитът на кадри, който се очертава в следващите години. Тя подчерта, че трябва да се работи по такива политики, които да задържат младите специалисти в България, за да бъде гарантирана здравната система.

Един от сериозните въпроси в дебата бе този за недоверието във ваксините. Всичко е в наши ръце. Трябва да насърчаваме хората да търсят повече информация по тази тема, а на да се дезинформират. Кой в тази зала се е ваксинирал срещу грип, попита Витянис Андрюкайтис публиката и вдигна ръка. Същото направиха още едва трима души в цялата зала. Добре дошли в реалността, коментира ситуацията той. Защо е така? Трябва да има разбиране защо е хубаво да се ваксинираме. Ето, аз се ваксинирам всяка година от 40 години насам. И съм жив и здрав, тук съм, пред вас. Медицинската общност трябва да е ангажирана по темата и да има отношение по нея. Трябва да говорим за това, защото започва от нас, препоръча комисарят Витянис Андрюкайтис.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина