ЗдравеПУЛС

Екип от УМБАЛ „Свети Георги“ влиза в Центъра за бежанци в Харманли

Специалисти ще извършват прегледи от 5 до 9 декември  

Едва 17 души с малария и лайшманиоза са приети и лекувани в Клиниката по инфекциозни болести на болницата през последните 2 години, от тях 8 са български граждани

От 5 до 9 декември лекари и медицински сестри от Клиниката по инфекциозни болести на УМБАЛ „Свети Георги“ отново ще извършва прегледи в Центъра за чужденци в Харманли. В екипа, който ще работи там, са включени лекари от различни медицински специалности – „Паразитология“, „Инфекциозни болести“ и „Дерматология“.

Скринингът, който ще извършат служителите на УМБАЛ „Свети Георги“, е част от графика на Министерството на здравеопазването, в който в различни периоди лекари от няколко болници ще извършват посещения и прегледи в Центъра за чужденци в Харманли.

Преди седмица екип от Клиниката по инфекциозни болести на Университетска болница „Свети Георги“ посети лагера и в продължение на два дни беше направен скрининг на над 200 души. Установени са няколко случая на варицела, пневмония и гнойна ангина.

Лекарите, работили на терен, бяха д-р Балтаджиев, инфекционист, д-р Тодоров със специалоности „Инфекциозни болести“ и „Вътрешни болести“, д-р Албена Марашлиева, паразитолог и ръководител на сектор „Паразитология“ в Клиниката по инфекциозни болести, и д-р Благоев, паразитолог, който в момента подготвя и втора специалност – „Паразитология“. Последният е и с 20-годишен стаж както в Клиниката по инфекциозни болести, както и като преподавател в Медицински университет – Пловдив.

За периода 2015 г. и 2016 г. до днешна дата в Клиниката по инфекциозни болести са преминали и са лекувани общо 17 пациенти с малария и лайшманиоза.

През 2015 г. с малария са приети 4-ма пациенти – трима български граждани и един бежанец. Само един бежанец с кожна лайшманиоза е хоспитализиран през 2015 г. – през януари месец. Той е бил от Центъра за чуждениц в Харманли.  През настоящата година до момента са приети и лекувани 9 души с малария – 2 български граждани и 7 бежанци. Трима от чужденците са от лагера в Харманли. С висцерална лайшманиоза са хоспитализирани само трима пациенти, всеки от тях български гражданин.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина