ЗдравеПУЛС

Дюшеш: Марково става табла столица

Сформираха правителство на табладжиите, парламентът е в бистро. Подписаха клетвата върху 130-годищна арменска антика

Викат наблюдатели от ООН на първия турнир на клуба

Марково е официалната столица на таблата у нас от днес. Група заклети табладжии, които се кланят на закрилата на великия бог Дюшеш, но и се съобразяват със злите сили на демона Геле, основаха правителство на табладжиите, което ще налага новите политики в популярната игра и разтуха, но и ще защитават традициите. Своеобразният парламент е в бистро Двата ореха на мегдана в Марково. Зевзеците се врекоха пред вехти кокалени зарове като пред Конституцията и подписаха клетвата за учредяването на формированието върху 130-годишна арменска табла. Те застанаха зад някои основни приоритети на новия табла кабинет- борба с корупцията- в случая щипането на зарове, морал над таблата- използване само на авторски и експресивни мохабети по време на игра, и доверие- играчите са задължени да броят коректно полетата при местене на пуловете.

Табла сдружението се казва „Локум с орехи”. Учредители са Стойчо Интелигента, Жени- машината на дюбеша от Марково, и Ванката Маракьойски. На първата сбирка присъстваха табладжии от Хасково и Димитровград. Сред първите членове на формацията са фотографът  Недялко Костов и Русалия Кирова, която има вила в село Марково. Името на структурата идва от старото схващане, че за победителя в табла битката се полага локум. А орехите в името идват от позиционирането на табла парламента в бистро „Двата ореха”. Всъщност членският внос за влизане в сдружението ни е опаковка локум от един от трите магазина в близост до заведението. Дамите трябва да купят розов локум, а мъжете- с орехи. Локумът ще служи като членски внос. Така ще подкрепяме и местната икономика в Марково. Но трябва да е ясно, че ние не сме локумджии и не разпъваме локуми за има-няма. Служим си със зарове. За чужденците клубът ни има и друго име „Буена виста табла клъб”, разказа Ванката Маракьойски. Идваме специално от Ааскюю, ние сме последователи на хасковската школа в таблата, казаха гостите от Кенана.

На учредяването всички бяха категорични, че табла ще се играе само с кокалени зарчета. Ще бъдат направени опити и за налагане на национална политика в това отношение. Тая табла е 73-ти набор. Очукана е, защото последния ми противник ме блъска в главата с нея- нищо друго не можеше да направи, разтегли ще не ще табладжийски локум Ванката. Ха, то има ли табладжия, дето е губил въобще. Виж, табладжийка победена няма. Смея да кажа, че жена я е измислила тази игра. Даже я познавам, загатна Жени, стискайки кокалени зарчета, които държи в елегантен медальон. Тя си спомни, че едно време дядо й е играл с зарове от хляб. И той е човекът, който вкарва за първи път в Марково шаха. Привнася го в селото покрай живота си в затвора- излиза на свобода през 1937г. след 6 години зад решетките за опит за убийство на свой съселянин. При самоотбрана, категорична е  внучката му Жени.  Беля голяма, ама дава на Марково шаха, допълва тя. Без клетви като „Геле до безкрай” или „Дюшеш нивгаш”. Да бъдем толерантни, обединиха се табладжиите. Но все пак обмислиха викане на дамски наблюдатели от ООН при всеки от турнирите на клуба, за всеки случай.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина