ЗдравеПУЛС

Бебе на 9 месеца диша нормално след майсторска безкръвна операция в УМБАЛ

Професорите Карен Джамбазов и Бернхард Шик работеха с видеовръзка  

Демонстративната хирургия бе първа във високотехнологичния център в болницата

Професорите Джамбазов и Шик видимо доволни след успешните операцииБебе на девет месеца диша нормално след майсторска демонстративна операция в УМБАЛ „Св. Георги”. Известните ринолози проф. Карен Джамбазов и проф. Бернхард Шик откриха и на практика Високотехнологичния център на Университетска болница с демонстративна хирургия на двама пациенти. Момченцето от Смолян страдаше от затруднено дишане заради запушване на прохода на носа към гърлото. С фини инструменти и специална оптика бе създаден нов отвор в дясната ноздра на детето, който възстанови въздухопроходимостта у малкия пациент. Миниинвазивната операция на бебето продължи по-малко от час, като финалът бе повече от успешен, а момченцето вече е готово за изписване. Няма поставени тръбички в носа, това са съвременните тенденции. Детето няма да се задушава повече, обясни след края на интервенцията проф. Джамбазов. Втората операция бе на възрастен пациент с тежки носни полипи, довели до тотално запушен нос, липса на обоняние, проблеми с дишането. За близо час проблемите на оперирания бяха решени. Демонстративната хирургия бе наблюдавана в реално време от колеги на двамата професори посредством видеовръзка с операционната зала.

Обогатяваме се, като контактуваме с колеги от цял свята. Тази комуникация много ни помага. Благодарение на нея проф. Шик е тук и заедно с него оперирахме днес. Хубаво е също, че имаме такава супер съвременна апаратура, която е на разположение на пациентите ни. Само да припомня, че до преди няколко години операции като днешните се правеха с външни разрези, много болезнени и продължителни, които държаха пациентите дълго време в болницата, а възстановяването от тях бе безкрайно. Сега технологиите ни позволяват да правим миниинвазивни операции при подобни проблеми, обясни проф. Джамбазов. Хирургическото лечение се пое на сто процента от здравната каса. За неосигурени лица подобна операция струва 2 хиляди лева, отговори изпълнителният директор на УМБАЛ Св. Георги на въпрос на журналисти.

Работата на хирурзите можеше да се наблюдава на живо благодарение на видеовръзката от операционната Операциите стартираха създаването на база данни във Високотехнологичният център за трансфер на знания и здравни технологии на най-голямата болница в България. Те бяха инициирани от Българското ринологично сдружение. Университетска бе избрана за демонстрацията заради иновативната апаратура на Интегралния център. Към настоящия момент УМБАЛ е единствената болница в България, която разполага с подобна инсталирана и работеща система.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

  1. Хиляди благодарности към Д-р Джамбазов и Д-р Шик, които проявиха огромен професионализъм.Целият екип бяха безкрайно акуратни и организирани.Всичко беше на високо ниво.И не на последно място човешкото отнешение и разбирателството в такъв момент бяха налице!!!Поклон!!!

  2. Браво, това е една добра новина в целия батак в здравеопазването. Шапки долу на екипа на УМБАЛ и на проф. Джамбазов. Гордеем се с вас. Казвам го като пациент, не като колега…

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина