ЗдравеПУЛС

5500 души на ден минават през новите асансьори в УМБАЛ „Св. Георги”

Ръководството на най-голямата болница се гордее с пълното обновяване на най-тежкия сектор- КАИЛ

Успяваме да се справим с оптимизирането на дейността, въпреки условията, при които работим, казва изпълнителният директор на УМБАЛ „Св. Георги” проф. Карен Джамбазов

Следващата мечта е преместването на Детска клиника

Премиерът Бойко Борисов остана силно впечатлен от новите инвестиции в най-голямата болница в България-   УМБАЛ „Свети Георги“, където днес откри  обновената Клиника по анестезиология и интензивно лечение, пребазираната  Клиника по нервни болести и обновените асансьорни уредби в Хирургичния блок. Министър- председателят даде за пример начина, по който се менажира държавното лечебно заведение, след като видя направеното там в последните няколко месеца.

Общата стойност на направените инвестиции е почти 7 млн. лева, от които 3,75 млн. лв. е държавната капиталова субсидия, а останалата част от сумата е осигурена от собствени средства на болницата, обяви изпълнителният директор на УМБАЛ „Свети Георги“ проф. Карен Джамбазов.

Асансьорите бяха първата новост, която Бойко Борисов видя и изпробва днес. Всички стари устройства вече са в историята, където им е мястото. След повече от 30 години амортизация, те бяха подменени с 18 чисто нови модерни асансьори, бързи и много по-безопасни.

Част от тях са пътнически, част от тях- товарни и изпълняват функции за болницата. Общата стойност на проекта по подмяната на асансьорните устройства е 2 718 518 лв ., от които 1,5 млн. лв. са капиталова субсидия. Останалите са собствени средства на болницата, обясни пред журналисти проф. Джамбазов.

Освен, че се подменят самите устройства, се прави и реорганизация на дейността на онези от тях, които изпълняват функции за болницата- товаро – разтоварни дейности, стерилни барабани, отпадъци и т.н. Идеята е в часовете, в които пациентите са най-много- обикновено сутринта до към 15 часа,повечето асансьори да бъдат освободени за техните нужди.
В момента функционират 13 нови асансьора. Очакваме в рамките на един или два месеца, когато пуснем останалите пет, на базата и на малко софтуерно синхронизиране, да бъде оптимизирана работата на отделните асансьори, за да може пациентите да не чакат дълго. През тези устройства, които работят на денонощен режим, минават над 5500 човека на ден- пациенти, техни придружители и персонал, отбеляза изпълнителният директор на УМБАЛ „Св. Георги”.

Втората важна инвестиция, която бе открита днес, е новата Клиника по неврология, която досега се намираше в База 1 на болницата, горе на Младежкия хълм. Неврологията вече е пребазирана в Хирургичния блок на Пещерско шосе и се намира на 4 и 5 етаж.  

Досега беше много трудно заради локацията на старата Неврология и заради състоянието на базата там. Зимно време линейките много трудно стигаха, достъпът е труден. Пациентите с тежки инсулти много трудно се транспортираха. Трябваше с носилки по стълбите да се случват нещата, което бе изключително неприятно за всички. Освен това големият проблем на Неврологията в онази база бе отдалечеността от скенери, магнитни резонанси, интензивно и спешно отделения. Колаборацията за пациент с инсулт бе изключително трудна. Болничните звена, с които Клиниката по нервни болести трябва да е в постоянно взаимодействие в хода на диагностиката и обслужването на тежки инсулти, се намираха в другата база – База 2,  която е отдалечена на километри. Липсата на възможности за бърза комуникация и взаимодействие между болничните звена беше пречка пред ефективната медицинска помощ, особено за случаите на остри мозъчни инсулти. Ето защо голямата ни цел бе да реорганизираме дейността на няколко клиники- преместихме част от ортопедията, част от лицево-челюстна хирургия, за да намерим място за Неврологията. И сега, новата клиника е разположена на 4 и 5 етаж в Хирургичния блок. На етаж 5 са болничните легла, които са 24 на брой, а на четвърти етаж са интензивния сектор с пет легла и осем легла за тежко болни, които са за наблюдение. В момента дейността ще бъде много оптимизирана. Надяваме се да изпълним стандарта за лечение при остри инсулти- до 3-4-я час пациентът да е получил и диагностиката, какъв е типът на заболяването и какво трябва да се направи, след което да се започне своевременна тромболиза, което е съвременният начин на лечение, каза за новата Клиника по нервни болести проф. Карен Джамбазов.

Инвестицията в пребазирането включва строителство и оборудване на стойност над 538 хил. лв., като строителните работи възлизат на близо 396 хил. лв, а доставките на специализирано оборудване и ново обзавеждане – около 142 хил. лв.  

Ръководството на болницата най-много се гордее с пълното обновяване на най-тежкия сектор- КАИЛ.  Реанимацията на „Св. Георги”, която приема всеки тежко болен от целия Южен Централен район, никога не е била основно модернизирана и реновирана от създаването си. До днес.

Имаме много добри специалисти, но за съжаление те работеха в старите условия дълго време. На един етаж бяха поместени залите за интензивно лечение, до тях администрация, рапортни зали. Имаше умесване на потоците от пациенти, което не беше добре. Нямаше и климатизация. Това наложи, с помощта и на Министерството на здравеопазването, да направим пълно обновяване на клиниката. От Министерството получихме 2 250 000 лв. като капиталова субсидия. Собствените средства, вложени в КАИЛ, са почти един милион. Освен пълен ремонт, се закупи изцяло ново оборудване и обзавеждане- от апаратура, до шкафове и легла, доволен е проф. Карен Джамбазов.  

Подчертава, че той и екипът му винаги са имали желанието да оптимизират дейността на болницата и нито в един момент не са спрели да мислят за това какво още може да се направи.

Работим в условия, които в крайна сметка не винаги са благоприятни за големите държавни болници поради голямата конкуренция, поради естеството на нашата работа и поради това, че една такава голяма болница не трябва да има бюджетни лимити, но за съжаление това е факт. Въпреки това, успяваме да се справим с оптимизирането на дейността, допълва изпълнителният директор на УМБАЛ „Св. Георги”.

Следващият проект? Мечтата на ръководството е да премести Детска клиника от База 1 в База 2. Трябва да се намери място, така че приемно отделение и клиниката да станат едно цяло.

Това, което се случваше с пациентите с остри мозъчни инсулти, вече се надяваме да не се случва с пребазирането на клиниката. Надяваме се сега да осигурим бърза и адекватна медицинска помощ и за децата. Както и да осигурим по-добри условия за тяхното лечение. Това може да стане само с преместването на цялата детска клиника. За това обаче е нужно проектиране на нов блок, тъй като помещения в този блок вече няма. Единственото решение е строителството на нов корпус, за да може детска клиника да я преместим тук, отбелязва Момчил  Мавров, заместник-директор по административно-икономически въпроси.

За тази година от УМБАЛ „Св. Георги” са поискали бюджет от 5,9 милиона лева за болницата, след като цените на пътеките скочиха, а лимитът е оставал непроменен. Но са получили от държавата 5,6 милиона лева.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина