ЗдравеПУЛС

22 хиляди анестезии в КАИЛ за година

Честват 40 години от създаването на най-тежкото отделение в УМБАЛ Свeти Георги

40 години от основаването на Клиниката по анeстезиология и интензивно лечение (КАИЛ) на УМБАЛ Свети Георги чества екипът на най-тежкия сектор в болницата. Началото на това звено е поставено през 1968 г., когато към Катедрата по хирургически болести към Висшия медицински институт в Пловдив се създава Център за анестезиология и реанимация. Но едва през 1974 г. на 16 октомври – денят, когато Уилиям Мортън прави първата успешна демонстрация на обща анестезия, Центърът се обособява в Клиника по анестезиология, реанимация и интензивна терапия (КАРИТ) с ръководител доц. д-р Банко Воденичаров. От 1991 г. на базата на КАРИТ се създава Катедрата по анестезиология, реанимация и интензивна терапия – понастоящем Катедра по анестезиология, спешна и интензивна медицина към Медицинския университет в Пловдив. След пенсионирането на доц. Воденичаров, клиниката се ръководи последователно от доц. д-р Панчо Николов, доц. д-р Султанка Попова-Бакърджиева, доц. д-р Маргарита Кадийска. В момента началник на КАИЛ на УМБАЛ „Свети Георги“ е проф. д-р Чавдар Стефанов.

 

Лечебната дейност на КАИЛ включва анестезиологично обезпечаване на всички оперативни интервенции – с изключение на тези в кардиохирургията и изгарянията, и интензивно лечение на критични състояния в оперативната и неоперативна медицина без детски болести и токсикология.

Ежегодно се провеждат над 22 000 анестезии, а в интензивното отделение се лекуват над 1000 пациенти. От създаването на катедрата в нея са защитени 7 дисертации за придобиване на образователната и научна степен „Доктор“ и една за научната степен „Доктор на медицинските науки“. Пред публична защита са три дисертационни труда за степен „Доктор“ и един за „Доктор на медицинските науки“, разказа проф. д-р Чавдар Стефанов.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина