ЗдравеПУЛС

113 нови ХИВ–серопозитивни българи от началото на годината

12 от тях са в Пловдив- област

90 процента от новорегистрираните са се инфектирали по сексуален път

113 са новорегистрираните ХИВ-серопозитивни българи от началото на годината, като 12 от тях са в Пловдив-област.По данни на Министерство на здравеопазването 90% от тях са се инфектирали по сексуален път. Това сочат данни на „Националната програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН”. С новите регистрирани носителите на ХИВ в страната стават общо 1943.  В  последните години  се запазва тенденцията броят на новорегистрираните мъже да е близо четири пъти по-голям от броя на жените. И през тази година три четвърти от новите случаи са на мъже, а една четвърт – на жени. Според пътя на инфектиране 48% от новите случаи са се заразили при хетеросексуален контакт, 42% – при хомо/бисексуален контакт, а 10%  – при инжекционна употреба на наркотици. Важно е да се отбележи, че продължава да намалява процентът на ХИВ–позитивните в групата на инжекционно употребяващите наркотици. Близо 27% от новорегистрираните са млади хора на възраст под 29 години.

Географското разпространение сочи, че по-голямата част от новоинфектираните с ХИВ са концентрирани предимно в големите градски райони като София – 58 лица, областите Пловдив – 12 лица, Пазарджик и Стара Загора – по 6 лица, Плевен – 5 лица, Хасково – по 4 лица, в областите Бургас, Варна и Русе – по 3 лица. Тенденцията сочи, че над 53% от новорегистрираните ХИВ–позитивни лица са научили положителния си резултат в 19-те кабинети за безплатно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ (КАБКИС) и в 17-те мобилни медицински кабинети, което говори за тяхната ефективност.           

Над 115 000 души са се изследвали за ХИВ през първото шестмесечие на 2014 г. в КАБКИС и във всички лаборатории и лечебни и здравни заведения на страната. В момента стартира поредна кампания по програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН” с организиране на национална лятна кампания за безплатно, доброволно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ и СПИН главно с мобилни медицински кабинети. Инициативата ще протече от 4 август до 20 септември. За да сте спокойни може да се изследвате за ХИВ/СПИН  безплатно и анонимно в специализирания кабинет в сградата на Регионална здравна инспекция. Предвидено е и разкриване на мобилни кабинета за безплатно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ ще бъде разположен и в Акваленд на 19 август, както и на Гребната база на 2 септември.   

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина