Още икономически зони около Пловдив, а китайците не идват

Разследване

Мюсюлманско изповедание започва да строи социален дом в „Източен“, „Симид Агро“ приключва инвестиция за 35 млн. лв.

Надя Петрова∗

Индустриална зона Калояново ще е в землището на село Дълго поле  (илюстрацията е от сайта на "Галакси инвестмънт груп")Икономическите зони около Пловдив стават все повече и повече в очакване да отминат гладните години. А когато започне растеж, Пловдив ще се превърне в другия Глазгоу, в другия Шанхай. Засега обаче инвеститори няма, се вижда от предложения, входирани от началото на годината. Контактите с Китай, заради които се създаде и Българо-китайската асоциация за бизнес развитие, са на дипломатическо равнище и са образец на азиатска учтивост и българско гостоприемство. Ако имат някакви икономически последици, то те към момента все още са тайна.    

Къде са новите зони?

След като се обособи „Тракия икономическа зона“ (с участието на „Сиенит холдинг“ и КЦМ 2000), която обедини 6 индустриални парка, в края на миналата година „Галакси инвестмънт груп“ започна работа по 7-ия индустриален парк. Фирмата получи разрешение от РИОСВ да изгради надземна и подземна инфраструктура върху 611 дка в землището на село Дълго поле, община Калояново.

Преди по-малко от месец „Галакси инвестмън груп“ отвори втори фронт – обяви създаването и на още един индустриален парк, който ще е в землището на село Марково, община „Родопи“. Компанията съобщи за него в интернет издание, където обясни, че има желанието да даде възможност на община Родопи да достигне бързо индустриалното развитие на община „Марица“. Информирани обясниха, че паркът се намира между Околовръстното шосе и новия път към Марково. Той е 158 декара.

В началото на годината фирмите „Сенсор С“ООД и „Сенсор Д“ООД, в които са съдружници израелски граждани и фирма „Сиенит“, обявиха пред екоинспекцията намерението да изградят промишлено-търговска зона в землището на село Бенковски, община „Марица“. Въпросната зона вероятно ще стане част от по-голямата и фактически първа индустриална зона в областта, която стартира с изграждането на Либхер, Сокотаб и други предприятия. Двете фирми са обявили, че ще променят предназначението на 37.5 дка.

Кои са по-големите бизнес намерения

През март т.г. новият цех на "Симид агро" изглеждаше такаНай-сериозната инвестиция, което ще приключи следващия месец, е на „Симид Агро“ЕООД. Дружеството строи цех за производство на замразен хляб и хлебни изделия. Инвестицията е за 35 млн. лв., 80% от които са от Регионалния фонд за градско развитие „Джесика“, който осигурява изгоден кредит. Фирмата за производство на хляб не търси слава и показност, и все пак е сред най-успешните в града. Тя не произвежда акцизни стоки, няма чуждестранни партньори, дружеството собственик не е регистрирано в офшорна зона, а няма и партийна обвързаност. Макар че произвежда само хляб и закуски, „Симид Агро“ се развива успешно на тази писта. След като построи цеха, пловдивското дружество ще увеличи износа на продуктите си и като количество и като посоки. Целта е хлябът и хлебните изделия да навлязат в търговските мрежи на шест държави в Централна и Източна Европа и да заемат 5 до 10 процента от техните пазарни дялове (в Румъния, Гърция, Хърватия, Чехия, Словакия и Полша).

35-годишна концесия за изграждане на кариера в землището на село Крумово, община „Родопи“ подхваща „Персенк инвест“ООД. Съдружник в нея е Костадин Филипов, син на собственика на транспортната фирма ПИМК, както и още три лица. Пловдивската фирма ще добива баластра в находище „Латевото“ на терен, който ще е с дължина 1 км, ширина до 300 м и дебелина от 3.6 до 10.7 метра.

Друга пловдивска фирма – „Бяла река – ВЕЦ“ООД ще гради инсенератор. Фирмата е известна както с живописния си крайпътен ресторант преди Калофер, така и с производството на пъстърва. Инсенераторът ще обслужва именно производството, като  ще изгаря биологичните отпадъци от него, които са около 200 кг/ден.

Нестандартни инвестиции

Мюсюлманското сунитско-ханефитско изповедание иска да изгради за 18 месеца социален дом в район „Източен“. Изповеданието е подхванало постъпки за инвестицията още през февруари. То има своя Фейсбук страница, където може да се види какви са намеренията. Социалният дом ще е на три нива върху 1250 квадрата разгърната площ. В него ще има столова и кухня за 70 човека, лекарски и стоматологичен кабинет, учебна зала за 30 души и още една за събрания, която ще побира 200 човека. Предвидена е също и обществена баня.

Доста загадъчно звучи инвестиционното предложение на фирма „Ей Би Ес Шерер България“ЕООД. Дружеството иска да третира отпадъци с код 14 06 03* – други разтворители и смеси от разтворители. Според списъците с кодовете излиза, че става въпрос за отпадък, който е описан като опасен. Фирмата ще работи в базата си, която е на бул. „Ал. Стамболийски“ в Пловдив. Целият процес ще се извършва в затворен цикъл, без контакт с околната среда, се казва в съобщението. От Регионалната здравна инспекция в Пловдив са се подписали, че няма да има здравен риск при осъществяване на тази дейност.

∗Авторът е издател на Agroplovdiv.bg
   

 

Споделете ни във:

1 thought on “Още икономически зони около Пловдив, а китайците не идват

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.