Организация близка до ФЕТО финансирала ЧУ „Дружба“

Разследване

 

Органите на реда в България са уведомени от Република Турция за дейността на организацията, отговорна за опита за преврат от 15 юли 2016-а

Дипломати от съседната страна апелират към родителите и децата да бъдат много внимателни   

Таня Грозданова

За две частни училища и една медия в България има данни, че са свързани с организацията, отговорна за опита за преврат от 15 юли 2016-а в Турция – ФЕТО. Това стана ясно днес  по време на  брифинг на Н.Пр. Генералния консул на Република Турция в Пловдив г-н Хюсейн Ергани. На работна закуска с медиите в Града на тепетата той  даде актуална информация за това докъде е стигнала борбата на южната ни съседка с метежниците.

Държавните и органите на реда в страната ни са  уведомени за дейността на ФЕТО в България своевременно, това каза още преди година Н.Пр. Ергани. По думите му, към днешна дата има една много ползотворна работа и отношения между двете страни в тази насока.

„Дейността на ФЕТО в други страни е много разграничена и основно свързана с образованието. В София и Пловдив има две частни училища с едно и също име, които се финансират от организация на тази подмолна структура. Ние споделяме нашите данни с държавните органи,“ коментира генералният консул. На журналистически въпрос за частно училище „Дружба“ на бул. „Руски“ № 18 ли става дума, г-н Ергани нито потвърди нито отрече името на училището. То бе потвърдено от служители на Генералното консулство в Пловдив. 

Родителите и учениците трябва да бъдат много внимателни. Става дума за организация хамелеон, която много бързо се адаптира и възползва от правните пропуски на всяка държава, поясни дипломатът.

По отношение на присъдената награда на ЧУ „Дружба“ за иновативно училище от МОН през миналата година, г-н Хюсейн Ергани коментира, че развитието по казуса се следи и добави как понякога трябва време, за де се стигне до решение.

Очаквайте продължение по темата  

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.