Официално: Въпросите за Колодрума не били по Закона за достъп до информация

Разследване

Отговори няма

По въпросите за Колодрума дори Законът за достъп до обществена информация не върши работа

Още не е открита силата, която да накара отговорните хора да отговорят   

 

„Информацията от т.1 до т. 14 от заявление с вх. № 17 ДОИ28/19.06.2017 г. представлява искане за достъп до обществена информация, която не се съхранява във вид, обективиран в материален носител и отговарящ на поставените в заявлението конкретни въпроси. Механизмът за достъп до обществена информация не е средство за комуникация между заявителя и органа по зададените му от заявителя въпроси, а способ за предоставяне на вече създадена и съхранявана у органа обществена информация по смисъл на чл.2,ал.3 от ЗДОИ. С оглед на това информацията не следва да бъде разгледана по реда на ЗДОИ."

Това гласи ключовият абзац от отговора, който репортер на Под тепето получи по заявлението за достъп до обществена информация, подадено до Община Пловдив с въпроси за Многофункционалната спортна зала. Разбирайте го както искате.  

Припомняме, че през февруари 2017-а година репортер на Под тепето поиска интервю с тогавашния мениджър на Колодрума Йорданка Трендафилова, за което тя трябваше да получи разрешение от общината. Докато прохождахме процедурата Трендафилова излезе в отпуск, а от Община Пловдив помолиха да изпратим въпросите в писмен вид, за да ни отговори ресорният зам.-кмет Розалин Петков, който цитирам „е най-добре запознат по темата“. От тогава след десетки запитвания, телефонни позвънявания, насрочени и отменени срещи, през месец май той отказа интервю, подразнен от нашата настоятелност. Така се стигна до решението да внесем заявление за достъп до обществена информация по  следните въпроси:

„Колко събития са били организирани в Колодрума през 2016г. и приблизително колко публика са събрали те?

Какъв е бил разходът на ОП-то за миналата година и какъв е бил приходът?

Какви средства за издръжка на залата са планирани за 2017г.?

Колко са планираните към днешна дата събития за 2017г. и приблизително какъв приход се очаква от тях?

От колко души е съставен екипът на ОП-то, какви са средните заплати и как функционира то?

Колко точно струва на данъкоплатеца един работен ден на залата?

Има ли отдадени под наем площи в комплекс Колодрума и как вървят наемите?

С кои промоутъри работи залата и колко сключени партньорски договора има?

Какво стана с конкурсите за лого и име на спортната зала?

Общинското предприятие ли е най-удачният вариант за менажиране на комплекс Колодрума?

Има ли концепция за развитие на залата в периода до 2019г., когато Пловдив е Европейска столица на културата?

Нямаше ли условие в договора за придобиване на правото на строеж от колоездачен клуб „Цар Симеон“, че велосипедистите ще тренират там безплатно ?

Промените в Наредбата за администриране на такси и услуги, които бяха приети в началото на годината в частта за Колодрума, всъщност намаление или увеличение на тези цени са?

За какви спортове и от кои федерации е сертифициран комплекса до момента?“

Официалният отговор на заявлението, подадено на 19 юни т.г., дойде с куриер като препоръчана пратка на 5 юли в 14,06 часа в редакцията на медията ни. Решението е подписано от г-жа Ангелина Топчиева, секретар на Община Пловдив.

Последва среща в нейния кабинет в сградата на пл. „Стефан Стамболов“ № 1, на която тя ни обясни, че въпросите, които са останали без отговори, касаели комуникация. В чисто човешки разговор със секретаря на общината разказахме подборно цялата сага от начало, за да стане ясно, че именно липсата на комуникация е причината да се стигне до ползване на механизма за достъп до обществена информация.

Ангелина Топчиева не можа да даде отговор как така се стигна до близо половин година липса на реакция по писмено зададени от месец февруари въпроси, като се опита да го обясни със голямата заетост на ресорния зам.-кмет Розалин Петков.  Госпожа Топчиева обеща лично да съдейства за интервю с настоящия мениджър на Колодрума. То трябваше да се случи през изминалата седмица, но не би. Този път причината е отпуск на служител от отдел „Връзки с обществеността“ в общината. Очаква се неговото завръщане през тази седмица.

След тази среща получихме сканирани файлове на: Програма за развитие на залата, Отчет за бюджетната 2016-а година, който съдържа само разходна част и Бюджета за 2017-а(отново само с разходна част без планирани приходи). Тук е мястото да се отбележи, че тези документи са налични от края на месец март на сайта на общината, но не беше така по времето когато подадохме поисканите в писмен вид въпроси на 13 февруари, на които още нямаме отговор.   

Всички сме любопитни да станем свидетели на това кога ще се случи най-дълго организираното, очакваното и трудно достъпното интервю в близо 17-годишната комуникация с община Пловдив на нашия репортер.   

Споделете ни във:

4 thoughts on “Официално: Въпросите за Колодрума не били по Закона за достъп до информация

  1. , на който не му е ясно, че тази зала си е една кражба на няколко милиона от пловдивчани…

  2. В сесия на ОбС официално запитване към администрацията от Каназиревата група по тези важни въпроси не може да бъде отказано. Това ако има молекула съвест в управата на Пловдив

  3. По аферата ГЪЗЪТ МИ НЕ Е ОТЗАД освен четници „окупирай“ срещу Роза, на която ПЛАЩАМ ЗАПЛАТА АЗ-ТИ-НИЕ-ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ ЗА ДА ОТГОВАРЯ вероятно някой грамотен юрист може да ги изправи пред съд. Как така: „да изпратим въпросите в писмен вид, за да ни отговори ресорния зам-кмет Розалин*П*тков* …„е най-добре запознат по темата“… след десетки запитвания, телефонни позвънявания, насрочени и отменени срещи, през месец май той отказа … подразнен“

  4. Браво за отлично формулираните въпроси. Непременно следва данъкоплатците да получим ОТГОВОРИТЕ: истинни, изчерпателни, задълбочени а не „по допирателната“. Блгодарим все пак, че се отзовахте на многобройните напомняния. Някой определи тези увъртания на управата: „обществена информация, която не се съхранява във вид, обективиран в материален носител и отговарящ на…“ като ГЪЗЪТ МИ НЕ Е ОТЗАД

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.