Разследване

Министър Вълчев: Дали сме предписания на ректора на АМТИИ да отстрани всички нередности

Проверката на КОНПИ още не е приключила    

Дисциплинарните производства срещу двамата преподаватели са прекратени по информация на министъра

Таня Грозданова

Министерство на образованието е изпратило писмени препоръки към ректора на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство  в Пловдив след приключилата проверка, разбра Под тепето. Резултатите от одита са предадени в Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество, заяви пред наш репортер министърът на образованието Красимир Вълчев. Предписанията към ръководството на АМТИИ са във връзка с одитния доклад на ведомството.  

„Да си махне добавките, допълнителните  заплащания и за всички нарушения, които бяха установени на правилника. Доколкото разбрах той е прекратил дисциплинарните производства към двамата преподаватели,“ уточни министър Вълчев.  

Той добави, че още няма отговор от КОНПИ за нарушенията, които са от тяхна компетентност.

Припомняме, че през месец май приключи проверката на Министерството на образованието в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство, след множество сигнали срещу ръководството на ВУЗ-а, сред които и този на Под тепето. Резултатите от проверката съобщи самият образователен министър Красимир Вълчев от трибуната на Народното събрание, след отправен въпрос от депутата Иво Христов. За констатираното може да прочетете в статията по-долу.

Министър Красимир Вълчев бе в града като говорител по време на „Икономически форум – Пловдив“, където запозна участниците с предизвикателствата пред образованието. Той обяви, че държавата ще предостави допълнителни средства на училищата, в които са концентрирани деца, чиито майчин език не е български.

През новата учебна година дуалното обучение ще бъде разширено. Ще се създадат общо 110,5 професионални паралелки, като сега са 79. В тях ще се обучават 2873 деца, при 1742 в настоящата година. Според министър Велчев е важно да се повиши репутацията на професионалното образование, тъй като тя сега страда от „конфликта между индивидуалната и колективната рационалност“.  

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

3 коментари

  1. Всъщност Министър Вълчев не посочи нито едно нарушение. Останалото са интерпретации на изпълнители на поръчки срещу „нещо“, включително и на професора -депутат от Пловдивския университет.

  2. Всъщност предписанията на МОН са извън правомощията на министъра . Трябвало е с тях да удовлетвори нечии щения. Няма констатирани нарушения на Закона за висшето образование,по който министърът може да упражнява контрол! Констатациите са на сайта на МОН! Всички друго е фриволна и манипулативна интерпретация!

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина