МненияПод ножа

Защо Колодрума не става за Световно по волейбол (ДОКУМЕНТ)

 

Отговорът дойде от най-високо ниво

Разковничето се крие в словосъчетанието „и други специфични конструктивни особености“

Таня Грозданова

Прехвалената Многофункционална спортна зала на Пловдив не става за Световно по волейбол, това става ясно от обяснение на министъра на спорта. Освен, че не отговаря на всички изисквания на Световната федерация, Колодрума изпада от класацията заради раздута оферта, разбра Под тепето.

Меко казано „учудващ“ отговор е получил доц. Георги Йорданов, народен представител от ПГ „БСП за България“, на свое питане към министъра на спорта защо бе пренебрегнат Пловдив за град-домакин на Световното първенство по волейбол за мъже през 2018-а година.  Депутатът от Пловдив е входирал въпроса си на 17.11., а отговорът е получен на 24-и същия месец.

Оставяме без коментар обръщението към доц. Йорданов в официалната кореспонденция на Министерството на младежта и спорта, и прилагаме копие на документа с автентичния правопис.

От него става ясно, че по изисквания на Световната федерация (СФВ) Българската федерация по волейбол (БФВ) е задължена да представи три града със зали, отговарящи на изискванията, заложени в Спортните правила на СФВ за такъв тип състезания – бр.зрители, размери на игралната площ, височина и инфраструктура на прилежащите помещения.

От една страна в отговора се твърди, че Колодрума попада в тези зали заедно с Булстрад Арена – Русе, Арена Армеец – София и Дворец на културата и спорта във Варна. Обаче БФВ предлага другите три, но не и пловдивската многофункционална зала, отговаря министър Кралев.

Защо? Предимствата, които изтъкват от родната федерация за другите домакини са: софийската зала била най-подходяща за такъв тип състезания, варненската била утвърдена като „столица на българския волейбол“, заради състезания през последните десетина години, а русенската притежава „най-голяма компактност на трибуните около игралното поле“. Последното било много важно заради маркетинговите изисквания на СФВ.

Най-накрая от спортното министерство обясняват кусурите на Колодрума, които го изключват от борбата за домакинство на Световното първенство по волейбол за мъже през 2018-а година. „Зала „Колодрума в гр.Пловдив с наличие на колоездачна писта и други специфични конструктивни особености, отделящи основния брой зрители от игралното поле, не позволява компактност на трибуните около полето. Също така предложената оферта от зала „Колодрума“ в гр. Пловдив е много по-висока от тази в гр. Русе.“

Репортерско проучване на Под тепето показа, че „другите специфични конструктивни особености“ включват ниски тавани на коридорите и помещенията, по които се стига до залата. Спортисти високи над 2 метра са принудени да вървят с приведени глави по някои коридори, а за това предупреждават стряскащи надписи и облечени с дунапрен ръбове, ако все пак някой не преклони глава и се тресне.

Тук няма как да се въздържим и да не ви припомним част от "интервюто" с в.и.д. директор на Колодрума Галина Китена, което получихме след 9 месеца настояване.

"…За какви спортове и от кои федерации е сертифициран комплекса до момента?

До настоящия момент в ОП „Многофункционална спортна зала“, гр. Пловдив са проведени редица спортни международни събития от най-висок ранг (волейбол, снукър, баскетбол, колоездене, таекуондо), като за всяко от тях е извършен предварителен оглед и оценка на залата от представители на европейска/международна федерация, което потвърждава годността на съоръжението за съответното спортно мероприятие." 

Според нейния отговор Колодрума няма проблем с волейбола.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

3 коментари

  1. Аман от алчни управници !!! Няма кой да ви вземе залата за безумния ви наем, няма!!!само дето ние я изплатихме с мизерните ни доходи… за съд сте всички!!!

  2. непотребна скъпа тенекия натресена на данъкоплатеца от клептокрацията каза:

    Добре изяснено е колко абсурдно непотребна е некадърно сглобената по каталози ТЕНЕКИЯ =скъпа и прескъпа= натресена на горките будали пловдивски данъкоплатци от управляващите ни КЛЕПТОкрати. Да организираме Гражданска Инициатива (извинете за мръсните думи) за 1. ОПЕРА; 2. ХИПОДРУМ та да има къде да тупуркаме с магаренцата си; и 3. все така нататък, майни!

  3. Изглежда се разминава с Нобелова Премия арх. Т. Абаджиевски и тоя път, май ще се наложи да се задоволи с „лавровия венец“ на Кино КОСМОС и на Галерия СБХ-ГЛАДСТОН, за които бил цунал „Авторски“ Права. Горе главата, майна, все така, ХВАЛА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
📨 Изпрати новина