Колодрума е единствената от трите големи зали в България без голям рекламодател

Разследване

„Една от първите и най-важни задачи е да бъде намерен генерален спонсор за залата“ 

Тази задача стои вече две години при двама управители

Мениджърът на залата сравнява нагласите на пловдивчани с тези на парижани към Айфеловата кула

     Уважаеми читатели на Под тепето,

Вашето и нашето търпение, упоритост и търсене на истината по пътя към най-дълго организираното интервю в 17-годишната комуникация с община Пловдив на нашия репортер Таня Грозданова, вече е удовлетворено до някаква степен. По-долу ви представяме „интервю“ със сегашния директор на ОП „Многофункционална спортна зала“ Галина Китена, което получихме по електронната поща в навечерието на двегодишнината на Колодрума и деня на откриването на първата частна такава зала в Града на тепетата.      

Припомняме, че търсенето на отговорите продължи близо 8 месеца. През юни, след близо 5-6 месеца отлагане и отказ за интервю по темата от ресорния зам.-кмет Розалин Петков, входирахме официално в деловодството на Община Пловдив заявление за достъп до обществена информация, тъй като по закон от администрацията са длъжни да отговорят до 14 дни. Отговор на заявлението дойде в срок, но не и отговори на въпросите. Решението бе подписано от г-жа Ангелина Топчиева, секретар на Община Пловдив. На среща в нейния кабинет тя обясни, че въпросите, които са останали без отговори, касаели комуникация. Госпожа Топчиева обеща лично да съдейства за интервю с настоящия мениджър на Колодрума. То трябваше да се случи във втората половина на юли, но се сбъдна месец по-късно – в последните дни на август. Причините за закъснението бяха: отпуск на служител от отдел „Връзки с обществеността“ в общината, а после и отпуск на самия директор на Колодрума. (б.р. в момента и нашият репортер е в отпуск, но въпреки това подготви този материал, защото му стои като задача от 8 месеца)

„Една от първите и най-важни задачи е да бъде намерен генерален спонсор за залата.“ Това е цитат на кмета Иван Тотев от август 2015 г. Тази задача продължава да стои вече две години при двама управители на залата.

"Много се вълнувам да споделя този миг с вас. Толкова дълго време чакахме, за да имаме такава прекрасна зала – покрит Колодрум. Пловдивската публика ще дава сили на нашите спортисти да побеждават. Така се създават легенди, така се създава историята на залата. Мога да пожелая на кмета на Пловдив Иван Тотев една пълна зала и много медали за българския спорт", каза министърът на спорта Красен Кралев преди две години, като специален гост за откриването на Колодрума.

На 17 май 2017 – Международен ден на спорта министър Красен Кралев критикува мениджмънта на ОП-то, което управлява Колодрума. Тогава на Гребната база в Пловдив той заяви: „Залата си е на мястото. Трябва да се подобри мениджмънтът. Няма лоша инфраструктура, има лош мениджмънт. Пролблемът със създаването на спортен календар е изцяло в ръцете на мениджърската фирма. Там има и друг проблем, че поддръжката на залата е по-скъпа заради колоездачната писта. По думите му, не е работа на федерациите да си търсят зала.

Към днешна дата спортното съоръжение изпълнява функцията едновременно на покрит колодрум, спортна зала, концертна зала и място за множество социални прояви и мероприятия. В момента това е единственият покрит колодрум в България и един от най-модерните в Югоизточна Европа, за това на моменти ни радва оптимизмът, който лъха от отговорите на Галина Китена в приложеното по-долу интервю.   

Важно е да отбележим, че видяхме г-жа Китена, която заема поста директор от 4 месеца, за пръв път на симката, която ни бе изпратена с отговорите на въпросите, зададени още през януари т.г., тоест това не е интервю очи в очи и комуникация отново липсва. Публикуваме го без редакторска намеса: 

"Галина Китена: Събитията в Колодрума надхвърлиха националния мащаб

Интересът към залата непрекъснато расте

С дружество „Цар Симеон“ пишем историята на националното колоездене

Готови сме да посрещнем големи продукции през 2019 г. за Европейска столица на културата ***

Галина Китена е родена в гр. Пловдив. Завършила е Френска езикова гимназия „Антоан дьо Сент-Екзюпери“ и висше образование – специалност „Макроикономика“ със специализация „Международни икономически отношения“ в ПУ “Паисий Хилендарски“. Започва работа като асистент по маркетинг в Колеж по бизнес и публична администрация към Пловдивския университет. Била е съдружник във френско-българска фирма за вътрешна и външна търговия. Завежда административни отдели във фирми като „Булгарпродукт“ ООД, „Мигтон-нет“ ЕООД, „Ферал и Ко“ АД, „Профилинк“ ООД. В ОП „Многофункционална спортна зала“ работи от самото създаване през 2015 г. Ръководи общинското предприятие като директор от април 2017 г. Владее писмено и говоримо английски, френски и испански.

Колко събития са били организирани в Колодрума през 2016 г. и приблизително колко публика са събрали те?

В навечерието на двугодишния юбилей на Многофункционалната спортна зала „Колодрума“ съм щастлива да отговоря, че провежданите в нея мероприятия са все по-многобройни, разнообразни и колоритни – от спортни събития през симфоничен концерт, цирк и опера до други културни изяви от различни жанрове.

Спомням си самото начало, изправени с колегите пред едно огромно съоръжение, на което трябваше да вдъхнем живот, първоначалните трудности  и вълненията след всяко едно успешно събитие…. Днес нещата стоят по различен начин.

За сравнение през 2016 г. са проведени 18 събития, посетени от приблизително 70 900 човека, а сега само до м. август 2017 г. проведените и потвърдените мероприятия са вече 20. Това със сигурност означава, че до края на годината броят им ще е значително по-висок от предходната година и залата се развива в положителна насока.

Освен броя на изявите, не без значение е тяхното ниво – националният мащаб отдавна е надхвърлен и вече сме домакин на  престижни международни състезания и концерти на чуждестранни изпълнители.

Какъв е бил разходът на ОП-то за миналата година и какъв е бил приходът?

Приходите на всяка новосъздадена мултифункционална арена както в страната, така и в чужбина, са  несъпоставими с разходите на подобно съоръжение, особено през първата година от нейното функциониране.

Уверени сме, че с утвърждаването на залата сред промоутърските и спортни среди като локация, подходяща за разнородни събития, финансовият резултат ще става все по-добър. За 2016 г. разходите за издръжка на ОП „Многофункционална спортна зала“ са в размер на 335 358 лв. – в това число за заплати и осигуровки на персонала, вода, горива и енергия, застраховки, данъци и такси, а приходите – 208 335 лв.

Какви средства за издръжка на залата са планирани за 2017 г.?

Бюджетът, гласуван от Общинския съвет на ОП „Многофункционална спортна зала“, е  в размер на 1 344 164 лв., включващ издръжка и ДМА. Към настоящия момент са изразходвани 261 565 лв.

Колко са планираните към днешна дата събития за 2017 г. и приблизително какъв приход се очаква от тях?

Към днешна дата до края на 2017 г. има планирани 9 потвърдени събития за 2017 г., останалите са в процес на договаряне. Първите три събития за 2018 г. също са вече налице. Не без значение е фактът, че голяма част от мероприятия са международни с продължителност няколко дни.

Само през следващия месец септември програмата е изпъстрена със събития за всякаква публика – очакваме с нетърпение световноизвестните снукър играчи Рони О‘Съливан и Стивън Хендри, българските и македонски изпълнители от „Оne Love Tour ”, волейболните срещи за  Купа „Пловдив“ и др. Да не забравяме и Филип Киркоров, гвоздеят в програмата за септември, пристигащ със зрелищната си юбилейна продукция „Я“ с режисьор Франко Драгоне.

Приходите от проведените до 30.07.2017 са 87 893,40 лв., планираният приход съгласно потвърдените до момента събития е още около 160 000 лв., без да се включват евентуални приходи по нови споразумения до края на 2017.

Както вече споменах, до края на годината се очаква да бъдат заявени допълнителен брой мероприятия, чиито параметри и приходи засега не могат да бъдат включени в справките към момента.

От колко души е съставен екипът на ОП-то, какви са средните заплати и как функционира то?

В момента  в ОП „Многофункционална спортна зала“ са назначени 8 служители. Средната работна месечна заплата е 799 лева бруто. При тази суха статистика обаче не мога да се въздържа да не изкажа благодарността си към този видимо малък екип, който със всеотдайността си успява да се грижи за съоръжението и да осигури безпроблемно протичане на събитията в Колодрума.  За мен той е ядрото на всеки общ успех и използвам повода да благодаря на всички. На най-усмихнатият организатор, най-мултифункционалните момчета от поддръжката, най-стриктните домакин и счетоводство… Те, според коментарите на организаторите, са един от плюсовете на тази зала и една от причините, последните да се връщат повторно при нас.

Колко точно струва на данъкоплатеца един работен ден на залата?

Изчисление за това колко струва на данъкоплатеца един работен ден на залата следва да бъде базирано не само върху реалните разходи за издръжка, от които са приспаднати приходите, но и от ползите и косвените ефекти от съществуването на залата. Организацията и провеждането на местно, регионално, национално или международно културно или спортно събитие допринася за увеличение на преките и косвените приходи в града, а те от своя страна влияят както на икономическия, така и на културния и спортен живот на съгражданите ни.

Има ли отдадени под наем площи в комплекс Колодрума и как вървят наемите?

Към момента освен цялостно ползване на залата, вече се отдават за кратковременно ползване и части от нея. Така тя определено стана по-достъпна за по-малки по мащаб мероприятия, а ние – далеч по-гъвкави.

Очакваме засилване на дългосрочния интерес от страна на заинтересовани лица към ресторанта и търговките площи. С постепенното нарастване на човекопотока, облагородяването на района и изграждането в момента на луксозен жилищен комплекс до залата последните, ще са много по-атрактивни.

С кои промоутъри работи залата и колко сключени партньорски договора има?

Залата работи с всички заинтересовани промоутъри на събития. Сключени договори с промоутъри няма, но, както вече споменах, сме изключително доволни, че тези, които са работили с нас, като цяло се връщат отново с нови проекти.

Какво стана с конкурсите за лого и име на спортната зала?

По принцип задължение за провеждане на конкурс за разработване на логото няма. Към настоящия момент залата има разработено лого, видно от официалните интернет и фейсбук страници на залата. Радваме се, че вече то е разпознаваемо за аудиторията. Обсъжда се маркетинг стратегия, включваща концепция за привличане на генерален спонсор и на допълнителни спонсори. Детайли по тази стратегия и тяхното реализиране предвид особеността, че залата е общинска собственост, са на дневен ред, в това число и така наречените „naming rights”.

Общинското предприятие ли е най-удачният вариант за менажиране на комплекс Колодрума?

Предимството на общинското предприятие е, че собствеността се запазва 100% общинска. Функционирането като общинско предприятие гарантира повече стабилност и контрол върху дейността, независимост, предоставя възможност за подкрепа на политиката на Община Пловдив, свързана със социални каузи, развитието на културата и спортните клубове на местно ниво. Тук е мястото да изкажа благодарност за разбирането и подкрепата на кмета Иван Тотев, администрацията и на всички общински съветнци.

Има ли концепция за развитие на залата в периода до 2019 г., когато Пловдив е Европейска столица на културата?

Многофункционалната зала „ Колодрум Пловдив“ несъмнено е важен и интересен обект, който привлече вниманието и на част от културните оператори, планиращи активност в рамките на инициативата „Европейска столица на културата“. В тази връзка в момента залата представлява интерес за някои от етапите на осъществяване на мащабни продукции на Фондация "Пловдив 2019", които последната би реализирала с външни партньори. Възможните посоки на събитийност са: афтър партита на откриващи и закриващи събития, голямоформатни работилници на закрито, състезателни и обучителни съпътстващи прояви и пр.

Нямаше ли условие в договора за придобиване на правото на строеж от колоездачен клуб „Цар Симеон“, че велосипедистите ще тренират там безплатно?

Съгласно сключен договор за учредяване на безвъзмездно право на ползване, Пловдивското колоездачно дружество „Цар Симеон“ има право да ползва определени в договора части от залата безвъзмездно за определен период от време. Провеждането на тренировки, съответно ползване на колоездачната писта не е част от учреденото право на ползване. Такива се провеждат редовно и условията удовлетворяват и двете страни. „Съжителстваме“ в дух на взаимоизгодно партньорство и наистина приятелски отношения.

Тук, съвместно с тях благодарение на тази изключителна писта, имаме усещането, че наистина пишем историята на националното колоездене – още на откриването на залата падна рекорда на 1000 м., подобрен от Мирослав Минчев от КК „ Спринт“ Разград. Миналият месец проведохме първото международно състезание по колоездене „Купа Пловдив“, където отново бе подобрен рекорд – този път на 4000 м. индивидуално преследване – от Радослав Константинов, КК „Черноморец“, Бургас и от Николай Генов, ПКД „ Цар Симеон“.  Успехите отпразнувахме заедно.

Промените в Наредбата за администриране на такси и услуги, които бяха приети в началото на годината в частта за Колодрума, всъщност намаление или увеличение на тези цени са?

Не е възможно еднозначно да се отговори на този въпрос. Исканата информация е публична и е достъпна на интернет страницата на община Пловдив: www.plovdiv.bg > Общински съвет > Наредби > Наредба за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на община Пловдив.

Накратко, стартирахме само с 5 позиции в стария ценоразпис, но и съвсем естествено нуждата от по-добро адаптиране към изискванията на организаторите наложи те да бъдат допълнение до 75. Това от една страна позволява по-голяма гъвкавост при заявяване на различни видове събития от страна на организатора, от друга страна позволява на залата да генерира приходи от ползване на придобити активи и оборудване.

Предвидени са облекчения за спортни клубове, регистрирани на територията на Община Пловдив и участващи към момента на ползване в състезания/турнири част от Националната висша лига на съответния вид спорт. Облекчения са предвидени и при по-продължителни събития. Предоставено е право на избор на организатора дали да ползва цялата зала или отделни помещения, отопление/ охлаждане и т.н.

Целта е да залата да е по – достъпна за организатори с различни бюджети и тези стъпки вече дават резултат.

За какви спортове и от кои федерации е сертифициран комплекса до момента?

До настоящия момент в ОП „Многофункционална спортна зала“, гр. Пловдив са проведени редица спортни международни събития от най-висок ранг (волейбол, снукър, баскетбол, колоездене, таекуондо), като за всяко от тях е извършен предварителен оглед и оценка на залата от представители на европейска/международна федерация, което потвърждава годността на съоръжението за съответното спортно мероприятие. 

В заключение бих искала да споделя моята надежда, че с времето пловдивчани все повече ще оценяват и обичат зала „Колодрума“ – една безценна придобивка за града. Заради развитието на спорта и културата, заради позитивните емоции, преживени в нея, заради красотата й сред цветята  денем с и с грейнала фасада нощем… Мисля, че  пловдивчани още повече ще се гордеят с нея. Подобно на парижани, чиито първоначално противоречиви нагласи  към  Айфеловата кула отшумяват и в крайна сметка те я превръщат в безспорен символ на града…

Всички сте добре дошли!"

*** – Заглавието и подзаглавията в приложеното интервю са на г-жа Китена или на отдела за връзки с обществеността на Община Пловдив

Споделете ни във:

4 коментара

  1. BRAVA, Tanya G.! Nay-posle! No concretica pak LIPSVA … Blah-blah

    P.S. Не става ясно дали и кога мога да ида да си КОЛОДРУМЯ на воля? Както и всички почтени данъкоплатци, данъкоплатки със техните данъкоплатчета? Ами ХИПОДРУМЧЕ та да си топуркаме с магаренцата докога да чакаме, под авторството на арх. Теди Абаджиян и др. Ортаци, а? А? Кмете? Хвала!!!

  2. На интелигентно и прецизно поставени от Таня Гр. въпроси тази кака (или началниците й в „общината“) следва да дадат ТОЧНИ, ВЕРНИ ОТГОВОРИ В ЦИФРИ на данъкоплатците, на които натресоха тази безполезна тенекиена „архитектура“ уйдурдисана ПО КАТАЛОЗИ. А не шикалкавене и дрън-дрън. Ако не умеят -повтарям НЕ УМЕЯТ сиреч некомпетентни- то тогава марш обратно на се доограмотят в някой ЮИУ. Калинки ‘сякакви, изсмукаха ни кръвчицата

  3. Делим 50/50 до 60/60, кмете. ТОЧНИ, конкретни въпроси е задала Таня преди много месеци = и ДА, тъкмо за ЦИФРИ питаме, а не за шикалкавене колко велика е Лепа Брена. И няма начин ЦИФРИТЕ да бъдат укрити от данъкоплатците като сезираме ПРОКУРАТУРАТА за престъпления в особено грамадничък размер. ФАКТ е, че никому не е затрябвала тая прескъпа тенекиена „архитектура“ дето ни я натресохте. Ако си мълчим =по-лошо, че те КЛЕПТОкратите нахрабряват

  4. Тя тая на какво ли вещество се е надрусала, та развеселила, да сравнява загубеняческото ТЕНЕКЕ с АЙФЕЛА, а? Еха, ама от комплексари така не ЕСК19, ами СВЕТОВНА Столица ша станем, а защо не и Галактическа (и кат’ са събудиш – дюшека МОКЪР)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.