МненияПод ножа

Вкарват отново на дневен ред темата за Втори гребен канал

Представители на международната федерация по гребане се опитват да ни убеждават за финансовите ползи от него

Проектът се търкаля из административните съдилища в момента, а общината се моли за благоприятно развитие в делото за липсата на екооценка

 По предварителни изчисления изграждането на помощното съоръжение ще струва между 10 и 11 милиона лева

Те искат втори гребен каналТемата за изграждането на Дублиращ тренировъчен гребен канал елегантно бе вкарана отново в дневния ред на града днес, въпреки че проектът за него се търкаля в съдилищата, а общината бе осъдена за липсата на екологична оценка за него на първа административна инстанция. За Втори канал се заговори на пресконференция за предстоящото Световно първенство по гребане за жени и мъже до 23 години. Всъщност, самото спортно събитие бе само фон на срещата с медиите. Основната тема в нея бе именно изграждането на дублиращото съоръжение на настоящия канал и евентуалните ползи от него. За тях убеждават представители на международната федерация по гребане- ФИСА. Техническият делегат на организацията Дан Шумахер предупреди, че при липсващ втори канал Пловдив трудно ще се пребори за предстоящите големи световни форуми в гребането- Световно по гребане през 2018, Световната купа по гребане през 2019 година, Световно първенство по гребане за юноши и младежи до 23 години през 2019 година, Мега състезание по гребане за неолимпийски дисциплини през 2020 година.

Пловдив има един от най-красивите гребни канали. Но е много важно да имате втори гребен канал. Ще питате защо… Защото на големи спортни събития се очакват 2500 участника с около 800 лодки. Тях, в настоящия си вид, каналът не може да приеме, смята Шумахер. Той говори за икономическия ефект от голямо състезание. По изчисленията му, за град като Пловдив преките икономически ползи ще възлизат на около 10 милиона евро. В Амстердам, например, състезание от висок ранг вкара 25 милиона евро в града. Затова казвам, че инвестицията във Втори гребен канал е сериозна, но е нищо в сравнение с икономическия ефект, допълни той. Но не говори за екологичния такъв.

Именно липсата на оценка за екологичния ефект от изграждането на такова съоръжение в зелената зона между съществуващия канал и река Марица доведе до решение на Пловдивски административен съд, което в момента общината обжалва пред ВАС. Темида  отмени решението на РИОСВ-Пловдив да не се извършва Екологична оценка за изменение на общия устройствен план (ОУП) на града, извършен от община Пловдив в границите на територията на спортен комплекс “Отдих и култура”. Според магистратите екодирекцията не е спазила и задължителните разпоредби на Закона за опазване на околната среда и Закона за билогично разнообразие, според които изменението на ОУП изисква подробна екологична оценка, каквато не е извършена. От решението на съда става ясно още, че без конкретна обосновка РИОСВ- Пловдив декларира липса на очаквани трайни негативни въздействия върху защитени видове и територии, както и липса на въздействие от други проекти.

В момента делото е за разглеждане във ВАС. Чакаме решението на съда и се надяваме да е в полза на общината, за да можем да започнем процеса по изграждане на дублиращия гребен канал. Той ще е на площ от 105 декара, като изграждането му ще струва между 10 и 11 милиона лева по предварителни сметки. С атракционите, които предвижда проекта, стойността може да достигне до 14 милиона лева, каза на днешната пресконференция Георги Титюков. Всички на тази маса искаме да има Втори гребен канал, допълни той и посочи с поглед Дан Шумахер, технически делегат на ФИСА, Алан Камерън, мениджър на ФИСА за тазгодишното световно първенство в Пловдив, Светла Оцетова, технически директор на ФИСА и Иван Попов, председател на организационния комитет за световното. Има 2 дела за канала. Като минат, почваме да търсим пари за реализирането му, вмъкна се в темата Иван Попов.

Колкото до самото първенство, засега заявка за участие са дали близо 800 участника, като се очаква бройката да нарасне до около 1000. В последните няколко дни екип на ФИСА е на посещение по повод подготовката за спортното събитие. Те са се срещнали с генералния секретар на Европейската централа по кану-каяк Бранко Ловрик, който е в Пловдив за организацията на  Европейското първенство по кану и каяк за мъже и жени. Двете големи международни състезания ще се проведат за първи път в историята на тези спортове в рамките само на 10 дни. Затова взаимодействието между организаторите ще бъде от решаващо значение за успешното провеждане на състезанията.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

7 коментари

  1. представителните представители представят ИСКАНИЯ олеле! каза:

    Представените ИСКАНИЯ от представителните представители и представителки са задължителни за БУДАЛИТЕ ОТ ИЗТОЧНА РУМЕЛИЯ. Да се изсекат всички дървеса из територията, и по Руски и по Вазов продайте чинарите, и да се приватизира Отецът, да се асфалтира Хисар Капия, асансьор до „балабановата“ = ура!

  2. Така наречените „представители“ са МЕНТЕ, те не са истинските с креденциали, а са просто една Агитка ОРТАЦИ НА ИМПЕРИАЛиста (подследствен за злоупотреби, каза мама!) който драпа да си пълни ХАНА с тлъсти международни тълпи богаташи и богаташки (отделно под масата някои ръкостискания, еха!). Хвала!

  3. АМИ МНОГО ВАЖНО, ЧЕ „…при липсващ втори канал Пловдив трудно ще се пребори…“ ХИЧ НЕ ЩА ДА СЕ ПРЕБОРВАМЕ. ПО-ВАЖНО Е ДА НЕ СЕ ЗАКЪРПЯТ АСФАЛТИТЕ ИЗ МЕЖДУСЕЛСКИТЕ „УЛИЦИ“ НО ДА СЕ НАПРАВИ ХИПОДРУМ ЗА ДА МОЖЕ НАСЕЛЕНИЕТО ДА СЕ НАДПРЕПУСКВАМЕ С МАГАРИЧКИТЕ СИ И ДА СЕ ПРЕБОРИМ С АСТОР ЗА СВЕТОВНИО КОНЕН СПОРТ, УРА! Не можем повече да търпим такива лишения, само да колодрумим!

  4. Банда беемхикс от далавери дупките не моат да закърпят, втори гребен канал и то да резнат пак една камара дървета.Ми иди го направи на къра към помпената до околовръстното.Само като ги гледам и ми е жал за Пловдив…

  5. ТЕ ИСКАТ! ЩОМ ИМА БУДАЛИ те лесно ги надушват. Стига с тая „ЕВРОПЕЙСКА“ столица, те искат да ни направят СВЕТОВНА столица, само че да им харижем инфраструктура, че и да им плащаме масрафа. За целта КАНАЛизирайте всяко кметство, как така сама два канала като искаме да им устроим ТРИ канала, все на МОИ РАЗНОСКИ, ТВОИ, НАШИ, ДАНЪКОПЛАТСКИ

  6. здраво пипат някои лобита, това многословно излияние дисертация от което успяваме само до средата преди да повърнем е добре платена. НЕ Е В ИНТЕРЕСА НА ПЛОВДИВЧАНИ да се правят „световни“ първенства всяко тримесечие ние такива излишни квадратури нямаме за харизване. ЦАРСКИЯТ ОСТРОВ СИ БЕШЕ ИСТИНСКИ, стига ментета!

  7. Така ша са развива и Расовото Комаровъдство в ЕвроСтолицата, и експортирането на индустриални количества Жабешки Бутчета от зеленясалата чорба, и ежеседмичното препръскване на населението със свежи инсектициди. Абе направо пръскай в БЕБЕШКИТЕ КОЛИЧКИ, бе сульо ИМПЕРИАЛист, що ли не го бомбардираш това градче то и без туй със замиращи функции. „ЕКО“ експертиза, ама не смееш да се допиташ до бабичките

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
📨 Изпрати новина