МненияПод ножа

Тотев за галерията на Гладстон: Художниците се почувстваха като възложители

Пасаж към бъдещата сграда няма да има, тъй като ще е за сметка самата галерия

Когато говорим за галерия кое е по-важно- колко е фантастична отвън или колко е функционална отвътре, попита кметът

Нещо велико, уникално и неповторимо с 4 милиона не може да се направи. Погледнете си в джоба все пак, обърна се градоначалникът към ДПХ

Иво Дернев

Не можем ние да участваме в среща, инициирана от Дружеството на пловдивските  художниците, които показват някакъв проект на Камарата на архитектите. Ние сме възложител, имаме договор с изпълнител, а трета и четвърта страна правят обсъждане на нашия проект. Цялата ситуация е малко странна. Така след въпрос на Под тепето кметът Иван Тотев коментира така нареченото обсъждане на проекта за нова художествена галерия на „Гладстон”, организирано миналата седмица от председателя на ДПХ Снежана Фурнаджиева. Събитието свари напълно неподготвени пловдивските архитекти, след като в ролята на проектант влезе художник, за да им представи някакви визуализации, които иначе били конфиденциални. Тотев ясно заяви днес, че въпросните визуализации нямат нищо общо с идеите за нова галерия, по които в момента активно работят проектанти, ангажирани от фирмата изпълнител ГБС. Сред тях не били арх. Петкана Бакалова и арх. Тодор Узунов, чийто разработки показа Снежана Фурнаджиева.  Кметът уточни, че арх. Бакалова няма договор с изпълнителя , а се ползва като консултант от страна на ДПХ.  Нека всеки, който може, да даде добавена стойност към проекта, да участва, но когато стане спор, този който се подписва и носи отговорност, той има водещото мнение по въпроса, смята градоначалникът.

Имахме голямо желание водещи в този проект да бъдат художниците. И в момента имаме голяма желание да бъде така. Знаете, че ги поканихме да участват в самата процедура по ЗОП. Участваха в избора на екип, който да работи по проекта. Но в един момент те се почувстваха като възложители. Което до някаква степен е добре, но все пак възложителят си прави преценка колко средства могат да бъдат изхарчени там. Ние всички искаме да имаме някакви фантастични неща, но имайте предвид, че разполагаме с ограничени средства. Държавата даде три милиона и половина, ние добавихме още една сума до 4,2 милиона лева. Но това не са пари, с които могат да се постигнат чудеса. С тези средства можеше да се направи една прекрасна, функционална, хубава галерия, но заради това, че съвпада с 2019г., искаме всичко да е велико, уникално и неповторимо. Такова нещо обаче с 4 милиона не може да се направи. Можеш да направиш една прекрасна галерия обаче и това смятаме, че трябва да се случи, допълни по темата кметът.

В момента художниците и Снежана Фурнаджиева тръгнаха в друга посока. Последните разговори бяха, че щели да намерят допълнително частно финансиране. Освен приказки за спонсори, които ще дадат средства, не съм видял някой да извади пари, а тук става въпрос за близо 700 хиляди лева. Така че малко трябва да се снишим и да си направим нещо, което да е функционално за нас, за Пловдив. Това, което художниците искат, е много хубаво най-вероятно, но не му е сега времето и мястото, каза още Иван Тотев.

Той уточни, че след няколко работни разговора с фирмата изпълнител се работи в посока промяна на проекта. В момента проектантските екипи изготвят предложение към ГБС. Което, естествено, ще бъде показано на обществеността. По  принцип работим да направим нещо хубаво, в рамките на бюджета, който имаме. Абсолютно функционално. Така че очаквайте в рамките на 15 дни община Пловдив ще направи среща, на която да се дебатира върху идеята, а после ще я предложим и на общински съвет. Ще влезе и на сесия, няма да е толкова тайно. Но пак казвам, че не можем да участваме в събитие, в което трета и четвърта страна обсъждат нещо. Да, всеки вади някакви гигантски идеи, някакви фантастични неща. Ние знаем, че има хубави места по света, знаем галериите и може да се сравняваме с всички, но все пак погледнете си в джоба. Нашият бюджет си е наш бюджет. Това не е бюджет за фантастични работи. Имаме бюджет, който ще направи прекрасна галерия- 400 квадрата една зала, 200 квадрата друга зала, конферентна зала, офиси на художниците, магазин, кафене. Всичко това ще го има.И когато говорим за галерия кое е по-важно- колко е фантастична отвън или колко е функционална отвътре? Тук е разковничето на проблема. Нека не се забравя, че говорим за галерия, която трябва да има вътрешна функционалност. Отвън трябва да бъде приемлива. Колкото по-хубаво се направи отвън, толкова трябва да вземем отвътре. Фантастични и фантасмагорични неща няма да има. Абсолютно категоричното ми мнение е, че пасаж там не трябва да има. Художниците до последно се опитват да има такъв и в момента пак са ни дали три варианта с пасажи, но чух мнението за пасажите на всички общински съветници, на експертния съвет, на главния архитект на община Пловдив. Сега пред вас изразявам тяхното мнение. А моето лично виждане е, че ако трябва ще има някаква козирка, но този пасаж е излишен. Отделяме едни пари от галерията, за да направим сграда до сградата, каквато се явява пасажът. Но тези пари ги взимаме за сметка на галерията. Защо тези пари не са си вътре в галерията- да направим по-хубава климатична система, по- хубава дограма да сложим. Трябва със средствата, с които разполагаме, да направим така, че да се получи максимален ефект. Ако почнем да взимаме за пасажи и други финтифлюшки, ще е за сметка на същинската галерия, затвори темата кметът.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

3 коментари

  1. Сградата беше направена за СБХ на времето, и се ползваше интензивно и по предназначение, те си имаха и офис там, и складове и т.н. Щом СБХ са се отказали и щом са дигнали ръце от пловдивската паплач – то тогава кой на кого се оада длъжник, молим? Какви са тия самозванци дето предявяватн претенции за имота, за строежа, за СТАТУС И ПРЕСТИЖ – артаджиите ли? Веса Позьорката? Изкуственяците гърчавите?

  2. СБХ на времето имаха десетина „четки“ членство в Пловдив, че даже и ЧИСТКИ провеждаха ЙОНИчагите за по-неблагонадеждни колеги (с висшето им образование, със всички всевъзможни цензове – ама безпартийни!). Сега ДПХ Дружество Пловдивско НА К’ВО ОдГОРЕ ИМАХА 400 ГЛАВИ В СТАДОТО, АМА ВЕЧЕ СТАНАЛИ 450 = НА ГОЛ КОРЕМ … ??? Докато нивята буренясват, купуваме полски домати

  3. Кметът е глупак, от шофьор до архитект разликата е от тук до небето. Добрата архитектура няма нищо общо с пари, а от АРХИТЕКТИ, а не от Бакалова.
    Кметът да си запази мнението за неговата къща, пълен кич.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина